UPD2

Μικρό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς με 25,8% έναντι 24,2% για τη Χριστιανική Ένωση CDU του Άρμιν Λάσετ δείχνει η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών στη Γερμανία που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,7%, οι Φιλελεύθεροι με 11,8% και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10,1%.

To αριστερό κόμμα Die Linke συγκεντρώνει ποσοστό 5%, στο όριο για την είσοδο στη γερμανική βουλή.

«Σήμερα έχουμε τους πρώτους αριθμούς που δείχνουν ότι το SPD έχει μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο και οδηγούν σε μία εντολή για εμάς να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και πολιτικά αυτό θα κάνουμε» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο Άρμιν Λάσετ. Τόνισε είναι μεγάλη πρόκληση η επόμενη μέρα για όλα τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι «θα πάμε σε τρικομματική κυβέρνηση».

UPD1

Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν το πρώτο exit poll οι Σοσιαλδημοκράτες. Το στρατόπεδο του Όλαφ Σολτς ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν έγινε γνωστό ότι το κόμμα είναι ισόπαλο με το CDU με 25%.

«Το SPD επέστρεψε. Το ξέραμε ότι θα είναι αμφίρροπη η κούρσα», σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εξασφάλισαν τη λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Θέλουμε τον Σολτς για καγκελάριο της Γερμανίας», πρόσθεσε.

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές

1
2

Πώς κατανέμονται οι έδρες των κομμάτων με βάση το πρώτο exit poll
Μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχει διαφορά μόλις τριών εδρών.

Αναλυτικά, οι έδρες πουλαμβάνουν τα κόμματα στο Bundestag είναι τα εξής:

Σε σύνολο 730 εδρών :

  • SPD- Σοσιαλδημοκράτες -200 έδρες
  • CSU/CSU- Xριστιανοδημοκράτες – 197 έδρες
  • Die Gruene- Πράσινοι – 119 έδρες
  • AfD – Εναλλακτική για τη Γερμανία – 87 έδρες
  • FDP – Eλεύθεροι Δημοκράτες – 87 έδρες
  • Die Linke-Αριστερά- 39 έδρες
  • Άλλα κόμματα- 1 έδρα

Συνεχίζεται το θρίλερ των γερμανικών εκλογών και με το πρώτο exit poll που δείχνει ισοπαλία για SPD και CDU.

Σόλτς και Λάσετ βρίσκονται ισόπαλοι στην πρώτη θέση με 25%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%. Οι φιλελεύθεροι όπως και οι ακροδεξιοί του FDP συγκεντρώνουν 11%, ενώ το αριστερό Die Linke καταφέρνει να περάσει στη γερμανική Βουλή με 5%.

kojj

 

Σκληρή μάχη για την πρώτη θέση αποτυπώνει και το exit poll για λογαριασμό της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Το CDU αποσπά 24-25% των ψήφων, ενώ το SPD 25-26%.

Η πρώτη προσέγγιση για την κατανομή των εδρών με βάση το exit poll

μκ

Δείτε live τις εξελίξεις στη Γερμανία:

Το ποσοστό που συγκεντρώνει το CDU είναι το χαμηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες μεταπολεμικά, ενώ για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό.

Ήδη και οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ότι θα είναι οι νικητές. Ο γενικός γραμματέας του CDU ανακοίνωσε ότι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι εφικτή, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD ανακοίνωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται και ο Σολτς θα είναι καγκελάριος.

Οι πιθανοί συνδυασμοί για σχηματισμό κυβέρνησης με βασικό κόμμα το CDU συμπεριλαμβάνουν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll συγκεντρώνουν αθροιστικά 51%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο πιθανός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες ως κύρια δύναμη και τους ίδιους συμμάχους.

Με βάση αυτά τα ποσοστά ο σχηματισμός κυβέρνησης SPD, Πρασίνων και Die Linke αποκλείεται καθώς συγκεντρώνουν 45%.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα περίπου 60 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτούς, τρία εκατομμύρια είναι νέοι ψηφοφόροι που μεγάλωσαν γνωρίζοντας μόνο μία Καγκελάριο, την Άνγκελα Μέρκελ. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών- ορόσημο, το βέβαιο είναι πως σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Μέρκελ.

 Το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα είναι οριακό, και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα.

Μεγαλύτερη από το 2017 η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο η συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Εν τω μεταξύ, η ψήφος του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Ο κ. Λάσετ, κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο Άαχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.