Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Τσίπρας, η απλή αναλογική και η... αποψίλωση του ΚΙΝΑΛ

Τα ρέστα του στην απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες (πρώτες) εκλογές παίζει ο Αλέξης Τσίπρας. 
Η νίκη (ακόμη και με μια ψήφο όπως ο ίδιος λέει) δεν είναι ο βασικός στόχος του στις επικείμενες εκλογές, όμως το αποτέλεσμα που θα γράψει το βράδυ της Κυριακής ο εκλογικός πίνακας τον απασχολεί για δύο λόγους. 
Ο πρώτος αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και το ύψος της απόκλισής του σε σχέση με αυτά του 2019 και 
ο δεύτερος τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, το οποίο θέλει πάση θυσία να αποψιλώσει. Εξ ου και το... μπαλάκι που πέταξε από το βήμα της ΔΕΘ περί προοδευτικής κυβέρνησης...
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι τα δεδομένα, όπως καταγράφονται επί σειρά μηνών δεν τον ευνοούν. Πολύ δε περισσότερο όταν η σημερινή κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις κρίσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν, τα λάθη και τις παραλείψεις, παραμένουν με διαφορά το κόμμα και ο πρωθυπουργός που οι πολίτες εμπιστεύονται για την απαραίτητη για τη χώρα αλλαγή σελίδας μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση και μια πανδημία οι επιπτώσεις της οποίας ακόμη καταγράφονται.

Στο πλαίσιο αυτό, βασικός στόχος γίνεται να πιάσει ο Αλέξης Τσίπρας περίπου τα ποσοστά που έλαβε τον Ιούλιο του 2019 ώστε να καταγραφεί ως κυρίαρχος στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αν αυτό συνοδευθεί και με μια μείωση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ που αδυνατεί σήμερα να καθορίσει μια πορεία που θα οδηγήσει στην επαναφορά του στην κεντροαριστερά, τότε θα έχει πετύχει μια σημαντική εσωκομματική αλλά και ιδεολογικοπολιτική νίκη.
Και όχι μόνο. Θα καταστεί ο δεύτερος πόλος του κεντρικού πολιτικού συστήματος της χώρας και κατ' επέκταση θα εδραιωθεί ως κόμμα εξουσίας προσελκύοντας όλους όσοι βλέπουν με καλό μάτι μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και κινούνται στα αριστερά του ΚΙΝΑΛ εξακολουθώντας να λειτουργούν με τη νοοτροπία μιας αντιδεξιάς συνιστώσας.
Άλλωστε το υποτιθέμενο άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ για συνεργασία γίνεται προκειμένου να το κατηγορήσει στη συνέχεια ως υπεύθυνο για την αδυναμία δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνηση. Βασικός στόχος είναι η αποψίλωσή του. Και πρόκειται για απλά μαθηματικά. Αν το ΚΙΝΑΛ αυξήσει τα ποσοστά του θα έχει καταφέρει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων αφαιρώντας ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, μια αύξηση της τάξης έστω του 2 έως 3% θα σημάνει και το τέλος της όποιας ελπίδας για τον Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσει μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης μια ακόμη καλύτερη εκλογική τοποθέτηση στις επαναληπτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Το σκηνικό στη ΔΕΘ ήταν καταλυτικό.
Ο ήλιος που θα ανατείλει ξανά πάνω από τη χώρα ήταν ένα η εικόνα. Στις 7.500 λέξεις της ομιλίας Τσίπρα δεν ακούστηκε η λέξη αριστερά. Ούτε ως η στροφή που έπρεπε να γίνει προκειμένου, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, να βρεθεί στο δρόμο προς το κέντρο το κόμμα του. Και εξέπληξε πολλούς εκ των Συριζαίων που κινούνται στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς χωρίς προσμίξεις ή έστω με υπαναχωρήσεις μέσω συνεργασιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη ΔΕΘ για να απευθυνθεί στους άλλους και να ξεκαθαρίσει πως προτίθεται να πολώσει το κλίμα το επόμενο διάστημα φτάνοντας στα άκρα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα διλημματικό δίπολο βάζοντας στο περιθώριο αυτούς που καλεί σε συνεργασία και επενδύοντας στις αποσυσπειρωτικές τάσεις που δημιουργεί η απλή αναλογική αλλά και η αίσθηση των επαναληπτικών εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα καλό ποσοστό στις εκλογές με την απλή αναλογική θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει και τα εσωκομματικά του μέτωπα βάζοντας τέλος στην όποια προσπάθεια να αμφισβητηθεί η αρχηγική του παρουσία και η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα κλείνοντας οριστικά την πόρτα σε τάσεις και συνιστώσες

Δεν υπάρχουν σχόλια: