Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Η Νέα Δημοκρατία αντέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ βαλτώνει

Την δημοσκόπηση της MRB θα την εξετάσουμε σε σχέση με τα ευρήματα της ίδιας εταιρείας στην προηγούμενη δημοσκόπηση που έκανε, η οποία έγινε όμως δια ζώσης. Ως γνωστόν πάντα συγκρίνουμε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας.
Στην δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB κατά το διάστημα 23/6-1/7/2021 η Νέα Δημοκρατία, χωρίς αναγωγή, λάμβανε 36,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%. Η διαφορά πριν από δυόμισι μήνες ήταν 12,9%.
Στην προχθεσινή δημοσκόπηση, πάντα χωρίς αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία έλαβε 34,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,7%. Η διαφορά έπεσε στο 10,9%, λόγω της... απώλειας 2 μονάδων από την Νέα Δημοκρατία, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τίποτα από αυτές τις απώλειες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι η αξιολόγηση του έργου των δύο κομμάτων. 
Το έργο της Νέας Δημοκρατίας το αξιολογεί θετικά το 40% των ερωτηθέντων, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ το 25,1%. 
Δηλαδή η θετική αξιολόγηση της Νέας Δημοκρατίας υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό αυτών που δήλωσαν πως θα την ψηφίσουν, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η διαφορά είναι οριακή. 
Συντριπτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα αν η συγκεκριμένη ανάγνωση γίνει αντιστρόφως. Δηλαδή αν καταγράψουμε την αρνητική αξιολόγηση του αντιπολιτευτικού έργου του. Εκεί οι αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 70%, ενώ οι ανάλογες γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν το 58,2%.

Τέλος ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αιτιολογεί τις μικρές απώλειες της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου είναι η απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες στο πώς διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση. Το 40,4% απαντά θετικά, ενώ το 54% αρνητικά. Δηλαδή και εδώ βλέπουμε πως οι θετικές γνώμες είναι αισθητά επάνω από την πρόθεση ψήφου.

Τα συμπεράσματα μου:

1. Διαψεύδονται οι «προφήτες» που προέβλεπαν μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας, σε σημείο να την θεωρούν αμετάκλητη. 
Η Νέα Δημοκρατία με άνεση θα κινηθεί -πλην βεβαίως δραματικού απροόπτου- στο 40% plus, εξασφαλίζοντας το κλιμακωτό bonus του νέου εκλογικού νόμου στο μέγιστο βαθμό, κάτι που θα την οδηγήσει στην αυτοδυναμία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στο 28-30%. Όσοι πιστεύουν πως θα κινηθεί στο 25% και κάτω, θα πέσουν έξω, για έναν απλό λόγο. Με δεδομένη την αδυναμία του ΚΙΝΑΛ δεν βγαίνουν τα νούμερα.

2. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχασε μέσα σε δύο χρόνια το βασικό απόθεμα ασφαλείας που είχε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως συντηρείται μια διαφορά που υπερβαίνει αυτήν των εθνικών εκλογών του 2019, λόγω των γνωστών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα δομικά προβλήματα δύσκολα πλέον θεραπεύονται -ο Α. Τσίπρας έχασε πολύτιμο χρόνο- ώστε να μειωθεί αυτή η διαφορά, πολύ δε περισσότερο να διεκδικηθεί η εκλογική νίκη.

3. Από τα λοιπά στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει πως οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας κατευθύνονται προς τα κόμματα και τις κινήσεις που βρίσκονται στα δεξιά της. Συνεπώς θα πρέπει να δείξει προσοχή σε πολιτικές και συμπεριφορές που μπορεί να μεγαλώσουν τις απώλειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η παραδοσιακή βάση της παράταξης παραμένει δυσανεκτική σε προωθημένες ρυθμίσεις στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το ζητούμενο από εδώ και εμπρός για την κυβέρνηση είναι να μην ξαναγίνουν σημαντικά λάθη και να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει μόνον από αυτογκόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: