Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πρόσφυγες και η τυφλή υπεράσπιση των πάντων

Δειλά – δειλά «κι απόξω – απόξω» ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το αφήγημα του «περί προσφύγων, προσφυγικού και μεταναστών» ενόψει των βέβαιων, σχεδόν, εξελίξεων που θα προκύψουν στα ανατολικά μας σύνορα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την επικράτηση των Ταλιμπάν.
Για την Κουμουνδούρου η τυφλή υπεράσπιση του καθένα που για οποιονδήποτε λόγο αποφασίζει να μετακινηθεί από τον τόπο του και να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως χώρα –μεσολαβητή στο ταξίδι του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέσφατο, η ανάγνωση των εξελίξεων στο μεταναστευτικό αποτελεί κάτι σαν «πατρογονική κληρονομιά» στην αριστερά κι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμάει τις παραδόσεις του...

Το επικαιροποιημένο αφήγημα περιλαμβάνει κάποιες πρώτες δημόσιες αναφορές από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με αφίσες και άλλο ανάλογο υλικό υπέρ της πολιτικής των ανοιχτών θυρών στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, το σύνθημα «καλώς ήρθατε πρόσφυγες» δονεί την επαναστατημένη συριζαίϊκη νεολαία, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να το παλέψει όσο μπορεί και την παίρνει.
Από κοντά και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, «η Τασία όλων των προσφύγων», αυτή «με τις πλατείες και τους πρόσφυγες που λιάζονταν» για να χαθούν στη συνέχεια και να μην ξέρει κανένας πόσοι ήταν, πόσοι απόμειναν, πόσοι έφυγαν και που πήγαν, πιστή στην πρωτόλεια θέση της, οι εξελίξεις δεν την άλλαξαν στο παραμικρό και τώρα τα ίδια λέει με μια ελαφριά παραλλαγή σχετικά με τις πλατείες.
Κοινός τόπος και των δυο και ο φράχτης στον Έβρο, όπως και η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων από τη Frontex, την λειτουργία της οποίας δεν κουράζονται να καταγγέλλουν υιοθετώντας κάθε «καταγγελία» από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, ιδίως από κάτι αριστερόστροφες ΜΚΟ με ειδικές επιδόσεις και στην λαθρομετανάστευση, όπως και στην παράνομη ενημέρωση των δικτύων των διακινητών για τις θέσεις των ελληνικών πλοίων και των δυνάμεων του Λιμενικού στα νησιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, θα ψάξει κάθε πιθανότητα να επενδύσει στο συναίσθημα, η αριστερά είναι μανούλα σε αυτές τις προσεγγίσεις, η δυναμική του προσφυγικού καθημερινά και αυξάνεται, όπως και η επιρροή των προσφυγικών οργανώσεων στις δημοσκοπικές και εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, είναι «αμαρτία από το Θεό» να μην καρπωθεί η Κουμουνδούρου τις προσφυγικές διαθέσεις.
Θεωρείται βέβαιο πως στο επόμενο χρονικό διάστημα, με αιχμή του δόρατος τη νεολαία, θα ανέβουν σημαντικά οι τόνοι στην υπόθεση, θα αυξηθεί η ένταση των καταγγελιών εναντίον του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη και της Frontex, θα συνεχίσουν να υιοθετούνται άκριτα και πανηγυρικά όλες οι αναφορές των μετακινούμενων προσφύγων και μεταναστών εναντίον του push up στα θαλάσσια σύνορα και των επαναπροωθήσεων στον Έβρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν το θέμα να παραμείνει ψηλά και για το λόγο αυτό δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να καταγγείλουν τη χώρα και την κυβέρνηση παντού, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.

Ενδιάμεσα και έως ότου βρεθεί η ευκαιρία να ανέβει και πάλι το θερμόμετρο στα ανατολικά σύνορα η Κουμουνδούρου θα εξακολουθήσει να στέργει τους πάντες που βρήκαν τρόπο και μπήκαν στη χώρα παραβαίνοντας όλους τους κανόνες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κινηματική προσέγγιση του προσφυγικού και η εγγραφή του στην ημερήσια διάταξη των αιτημάτων «του χώρου» είναι πρωταρχικής σημασίας επιλογή, τον διατηρεί ζωντανό σε ένα ικανοποιητικό αριθμητικά ακροατήριο, του προσφέρει την ευκαιρία να αφηγηθεί τις δικές του πολιτικές προτάσεις και τον διασυνδέει με τη βασική του θέση υπέρ της ελεύθερης και ανεμπόδιστης εισόδου των πάντων στη χώρα με το επιμύθιο ότι η Ελλάδα είναι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χώρα διευκόλυνσης τους στη διαδρομή τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και όχι χώρα εγκατάστασης.
Συνθήκες, συμφωνίες, συνεννοήσεις και άλλες διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας στο μέγα θέμα των προσφύγων δεν δείχνουν ικανές να συμπιέσουν στην αριστερίλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή να καναλιζάρουν τη δυναμική της προς ουσιαστικότερες προτάσεις.

Δεν θα αισθανθεί κανείς στη χώρα έκπληξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τη Νεολαία του ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες καμπάνια υπέρ των προσφύγων και εναντίον των μέτρων αποτροπής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, ο φράκτης στον Έβρο είναι ένας πρώτος πολύ καλός στόχος για «τα νιάτα της Κουμουνδούρου» να συγκεκριμενοποιήσουν τους στόχους τους και μια πολύ καλή αφετηρία να ξεκινήσουν ανένδοτο (λέμε τώρα!) εναντίον της κυβέρνησης.


Του Χρήστου Υφαντή


Δεν υπάρχουν σχόλια: