Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ο «ακομμάτιστος στρατιώτης» κ. Αποστολάκης

Με τα σενάρια για τον ανασχηματισμό χθες το πρωί να δίνουν και να παίρνουν, όταν άκουσα την είδηση περί υπουργοποίησης του πρώην ΑΓΕΘΑ και τελευταίου υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστολάκη, στο υπό σύσταση νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι μάλλον πρόκειται για «τρολάρισμα». 
Όταν μετά από λίγη ώρα επιβεβαιώθηκε καταλήφθηκα από απορία. Ειλικρινά όμως ανατρέχοντας στο παρελθόν του δεν εξεπλάγην όταν πάλι μετά από λίγη ώρα έμαθα ότι μετά από συνομιλία με τον κ. Τσίπρα αρνήθηκε την υπουργοποίηση του δημιουργώντας όλη αυτή την πολιτικά δυσάρεστη κατάσταση για την κυβέρνηση που ως ένα σημείο «βύθισε επικοινωνιακά» τον... ανασχηματισμό...

Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει υπουργό σε ένα τέτοιο κρίσιμο υπουργείο τον κ. Αποστολάκη, όταν ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός τον Ιανουάριο 2019 ακροβατώντας θεσμικά και δεοντολογικά, κάτι που άλλωστε συνήθιζε να κάνει, υπουργοποίησε για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια εν ενεργεία Αρχηγό Επιτελείου. Τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι τέτοιο ήταν επί Δικτατορίας όταν έγινε υπουργός Άμυνας ο τότε ΑΓΕΣ Αντιστράτηγος Σπαντιδάκης. Το υπερκομματικό προφίλ που κάποιοι κύκλοι από τότε αλλά ακόμα και τώρα προσπαθούν να προσδώσουν στον κ. Αποστολάκη προκαλεί απλά θυμηδία. Αλλά ακόμα περισσότερο τα οποιαδήποτε επαγγελματικά του… προσόντα.

Εκτός από την αυλή του, που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια που σταδιοδρόμησε στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) δεν ακούς από συνάδελφο του, νεώτερο ή αρχαιότερο έναν θετικό χαρακτηρισμό για την πορεία του. Από νέος Αξιωματικός βέβαια υπηρετεί στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) μία βεβαίως άκρως απαιτητική θέση σε ατομικό επίπεδο με πολλούς κινδύνους που όμως τον κάνει για πολλά χρόνια να «ξεχάσει» το κυρίως έργο και τις βασικές αποστολές του ΠΝ. Εκεί απέκτησε και το προσωνύμιο «Βάτραχος» το οποίο και πάντα προέβαλε. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές επί της Διοικήσεως του υπήρξε δυσανάλογα μεγάλος αριθμός σοβαρών ατυχημάτων το οποίο όμως στις Ένοπλες Δυνάμεις βαρύνει ως αρνητικό στοιχείο αξιολόγησης τον Διοικητή, ανεξαρτήτως των πραγματικών διοικητικών ευθυνών που καταλογίζουν οι ΕΔΕ και οι Προανακρίσεις.

Έντονα πολιτικοποιημένος, υποστήριζε κατά παράβαση των κανονισμών και των συνταγματικών περιορισμών που έχουμε οι στρατιωτικοί όταν είμαστε εν ενεργεία, φανερά το ΠΑΣΟΚ και «αμειβόμενος» για αυτό γίνεται υπασπιστής του Άκη Τζοχατζόπουλου, θέση στην οποία παραμένει και μετά επί διετία επί Γιάννου Παπαντωνίου.


Για να προχωρήσει στην καριέρα του τοποθετείται Κυβερνήτης στην Φρεγάτα «Ναβαρίνο» ευρισκόμενη όμως «εν όρμω» για επισκευή. Και σε επισκευή την παρέδωσε χωρίς καμία ημέρα… εν πλω και σε επιχειρησιακή αποστολή. Αποστρατεύεται με τις ετήσιες κρίσεις του Μαρτίου 2009 και αποφεύγει να παραλάβει το έγγραφο της αποστρατείας του προκειμένου με την έλευση του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο 2009 να επανέλθει ως ουδέποτε απομακρυνθείς. «Όπερ και εγένετο» με υπουργό Άμυνας τον κ. Βενιζέλο αποστρατεύοντας πολλούς άξιους αρχαιότερους του συμμαθητές του.

Από εκεί και πέρα όπως λένε οι συνάδελφοι του με την βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και την άσκηση επιρροής γνωστών επιχειρηματικών κύκλων «είναι πάνω στο άλογο». Γίνεται ΑΓΕΝ και τον Σεπτέμβριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγει ως ΑΓΕΕΘΑ. Οι εξωυπηρεσιακές σχέσεις του με τον τότε υπουργό Πάνο Καμμένο και τα «ψαροντούφεκα» δεν κρύβονταν.


Η επιλογή του κ. Αποστολάκη μέσα σε μία ημέρα να βγάλει την στολή και να φορέσει πολιτικά είναι αναντίρρητα δικό του θέμα. Όμως ως ΥΕΘΑ κρίνεται πλέον ως πολιτικά τοποθετημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Με το που γίνεται υπουργός της τότε παραπαίουσας και σε αποδρομή κυβέρνησης ταυτίζεται πλήρως με όλες τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά στα ζητήματα και ιδιαίτερα σε αυτά που ονομάζουμε εθνικά θέματα με ιδιαίτερη εμμονή στην εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Υπογράφει ως υπουργός το σχέδιο Νόμου που κατατίθεται στη Βουλή και τον βλέπουμε στο γνωστό βίντεο να καταχειροκροτεί την ψήφιση της. Υποστηρίζει μάλιστα σε συνέντευξη του στην κ. Στάη στο OPEN ότι ως… «στρατιωτικός» δεν θα ξεχάσει ποτέ το ατόπημα και την προσβλητική αναφορά κατ’ αυτόν του κ. Μητσοτάκη να τον παραλληλίσει με τον Σπαντιδάκη. 
Μία συνέντευξη που θα έπρεπε να είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη.


Το πώς και γιατί αποφασίστηκε να προταθεί στον κ. Αποστολάκη το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και η πολιτική ζημιά που προκλήθηκε με την τελική του άρνηση είναι θέμα του κ. Μητσοτάκη και του στενού του επιτελείου και δεν πρόκειται να πούμε κάτι περισσότερο. 
Για τους λόγους του πισωγύρισματος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ακούγονται και γράφονται πολλά αλλά το γεγονός αυτό και ο καιροσκοπισμός του αντανακλούν την μέχρι τώρα πορεία και πολιτεία του! Και φυσικά δεν εκπλήσσει αυτούς που τον γνωρίζουν.


Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

* Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Αντιστράτηγος ε.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: