Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Στο τραπέζι των 27 οι τουρκικές προκλήσεις, μήνας διεθνών συμμαχιών ο Οκτώβριος

Με φόντο την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας 
και την κύρωση της που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη από τη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επικοινωνήσει τις ελληνικές θέσεις στοχεύοντας στην ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η στρατηγική αυτή θα έχει δύο άξονες:
Από τη μία την ανάδειξη των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και 
από την άλλη την κεφαλαιοποίηση της αμυντικής συμφωνίας μέσα από την εμπέδωση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας... στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 3 Οκτωβρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Βαλένθια.
Ο πρωθυπουργός θα είναι ένας εκ των βασικών ομιλητών στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας όπου αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στην ανάγκη κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης.
Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Σλοβενία όπου και θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος Ευρωπαικής Ένωσης Δυτικών Βαλκανίων.
Εκεί αναμένεται να εκφραστεί για μία ακόμα φορά η πάγια ελληνική θέση περί της ένταξης στην ΕΕ των χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις και σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες, κάτι που αντανακλά ευθέως στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας.
Τελευταίος σταθμός θα είναι οι Βρυξέλλες όπου στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Εκεί αναμένεται να τεθεί για μία ακόμα φορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, στον απόηχο της υπογραφής των Παρισίων. 
Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, όπως συνηθίζεται, την ευκαιρία να δει από κοντά στο περιθώριο της συνόδου Ευρωπαίους ομολόγους του προωθώντας τις θέσεις της Αθήνας. 
Όλα αυτά, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη στην Αμερική και ποντάρει στον ρωσικό παράγοντα, όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: