Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Π. Τασσούδη: «Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών και υπέρ των καταστημάτων covid free»

«Μια νέα καραντίνα στα μαγαζιά μας από το φθινόπωρο θα είναι ολέθρια…»
«Πληρωθήκαμε καλά από τις κρατικές ενισχύσεις, επειδή δηλώνουμε τα πάντα. Όσοι δεν πληρώθηκαν σωστά, είναι γιατί δουλεύουν μαύρα»
ΑΠΟ τους επαγγελματίες που αυτή την εποχή βρίσκονται στο στόχαστρο των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας αλλά έχουν και μέρος της ευθύνης τήρησής τους, είναι ο... κλάδος των επισιτιστών.
Καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να τηρούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, όσον αφορά το ζήτημα των εμβολιασμών και της υγειονομικής προστασίας των πελατών τους. Αν και ακόμα είναι νωρίς να κρίνει κανείς πώς θα αποδώσουν όλα αυτά, παρ’ όλα αυτά, οι επαγγελματίες επισιτιστές προσπαθούν να βάλουν σε μια σειρά τα πράγματα και να κρίνουν τι θα γίνει στο μέλλον και ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Άλλοι είναι κατασταλαγμένοι, άλλοι όχι, άλλοι αρνούνται να ακολουθήσουν τα μέτρα, παρ’ όλα αυτά, το μαγαζί πρέπει να δουλέψει και ο επαγγελματίας να επιλέξει την κατηγορία covid free, αν δηλαδή δέχεται στο εσωτερικό του εμβολιασμένους πελάτες ή όχι.

GALLIA ESTIATORIO (2)

Από τους κατασταλαγμένους επαγγελματίες της πόλης μας που ξέρουν τι θέλουν, είναι και η κα. Παναγιώτα Τασούδη, η οποία διευθύνει ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια στο κέντρο της πόλης μας.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με την κα. Τασούδη, η οποία έχει ξεκάθαρες απόψεις όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί, ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι τίθεται υπέρ των εμβολιασμών, όπως και ότι το μαγαζί της θα είναι covid free.

Στην ερώτηση για το πώς είναι σήμερα η κατάσταση στον χώρο της, η κα. Τασούδη τονίζει ότι «απ’ όταν ανοίξαμε μετά από τη μεγάλη διακοπή με την καραντίνα, τις πρώτες μέρες η κίνηση ήταν πεσμένη. Στη συνέχεια όμως η κίνηση ήταν καλή. Τουλάχιστον εμείς που δουλεύουμε μόνο μεσημέρι πήγαμε αρκετά καλά. Βέβαια, είναι διαφορετικό για τους συναδέλφους που εργάζονται το βράδυ, όπου όντως δυσκολεύτηκαν».

Αναφορικά με τα μέτρα, η ίδια συμφωνεί με αυτά: «Όσο για τα μέτρα, εγώ είμαι σύμφωνη μ’ αυτά. Ακόμα τουλάχιστον δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανένας πελάτης μας, αν και βοηθάει σημαντικά ο καιρός σ’ αυτό. Προς το παρόν βέβαια κανένας δεν θέλει να καθίσει μέσα. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι, αρχικά για ηθικούς λόγους, το μαγαζί θα γίνει covid free, γιατί αν έρθει ένας εμβολιασμένος το χειμώνα και δίπλα κάθεται ένας ανεμβολίαστος, δεν θα είναι ωραίο. Οπότε δεν θεωρώ ότι είναι λάθος αυτό το μέτρο».

Τονίζει ακόμα η ίδια ότι, «ένα αρνητικό σ’ εμάς, είναι ότι παρ’ ότι όλο το προσωπικό μας είναι εμβολιασμένο, εξακολουθούμε και δουλεύουμε με μάσκα για να προστατεύσουμε τους ανεμβολίαστους. Αυτό είναι επίσης πολύ άσχημο, γιατί εμείς είμαστε μέσα στην κουζίνα 10 – 12 ώρες την ημέρα, πάνω από τις σχάρες και τα τηγάνια και φοράμε τη μάσκα, για να προστατεύσουμε τους ανεμβολίαστους. Αυτό δεν έχει λογική. Εμείς θα έπρεπε να απαλλαγούμε από τη μάσκα μέσα στην κουζίνα».

Η ίδια σημειώνει ότι, «η ηθική και η λογική λέει ότι, όσοι μπορούν για θέμα υγείας, θα έπρεπε να εμβολιάζονται όλοι. Για έναν διαβητικό, για έναν καρκινοπαθή και άλλους. Για να πούμε την αλήθεια, από το μέτρο του εμβολιασμού εμείς δεν είχαμε κανένα αντίκτυπο μέχρι σήμερα. Δεν ήρθε κανένας να μας κάνει παράπονα για το θέμα».

Η κα. Τασούδη διευκρινίζει ακόμα, «εμείς, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι ήμασταν κλειστοί για έξι μήνες. Αν έρθει και μου πει κάποιος άλλος τι πέρασε, θα του πω ότι δεν πέρασε τίποτα. Μείναμε κλειστοί για τόσο καιρό και δεν θα ήθελα να το περάσω ξανά».

Πολύ καλά τα μέτρα

Στην ερώτηση για το πώς βίωσαν όλο αυτό το διάστημα με κλειστά μαγαζιά, η κα. Τασούδη σημειώνει: «Ήταν δύσκολα. Γιατί εμείς είμαστε οικογενειακή επιχείρηση. Οπότε ήταν όλη η οικογένεια στο σπίτι. Τα μέτρα ήταν πάρα πολύ καλά, όσο και τα μέτρα στήριξης που είχαμε. Εμείς πληρωθήκαμε καλά, γιατί δηλώνουμε τα πάντα, κόβουμε αποδείξεις. Πληρωθήκαμε κανονικά, γιατί πληρώνω κανονικά τον ΦΠΑ. Πολλοί συνάδελφοι δεν πληρώθηκαν όπως έπρεπε, γιατί αρκετοί δουλεύουν μαύρα. Όταν όμως δουλεύεις μαύρα, δεν έχεις τους υπαλλήλους σου, μετά με τι κριτήριο θα σου δώσει το κράτος χρήματα; Αυτός που δηλώνει τα πάντα, έχει δηλωμένους τους υπαλλήλους του κανονικά ασφαλισμένους, πήρε πολύ καλά χρήματα. Μπορέσαμε έτσι και πληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, τα ασφαλιστικά μας ταμεία ,τους υπαλλήλους μας, τα πάγιά μας. Απλά είναι ανάλογα του τι δηλώνεις. Αν όμως τα είχες μαύρα, σημαίνει ότι τα είχες στην τσέπη σου».

Ολέθρια μια νέα καραντίνα

Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει η ίδια, «μπορεί η καραντίνα να ήταν μια ευκαιρία για ξεκούραση, παρ’ όλα αυτά η δουλειά σε κάνει χρήσιμο και παραγωγικό. Νομίζω όμως ότι, όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην κλείσουμε ξανά το φθινόπωρο. Το 2018 – 2019 ξεκίνησε η άνοδος για τα πάντα και πήγαιναν τα μαγαζιά πολύ καλά, πήρε η οικονομία τα πάνω της, και ακριβώς εκεί ήρθε αυτό και πέσαμε ξανά. Τώρα, αν έρθει άλλη μια καραντίνα το φθινόπωρο, θα είναι ολέθρια. Γι’ αυτό είμαστε υπέρ των εμβολιασμών όπως και όλοι υπάλληλοί μας είναι εμβολιασμένοι».

Στην ερώτηση αν έχει κάνει χρήση της εφαρμογής για τα πιστοποιητικά του εμβολιασμού σε πελάτες, η κα.Τασούδη απαντάει θετικά: «Βεβαίως. Έχουμε πελάτες που κάθονται μέσα, έχουν το πιστοποιητικό μαζί τους. Άλλοι έχουν το χαρτί  και άλλοι στα κινητά τηλέφωνα. Η διαδικασία βέβαια είναι εύκολη, σκανάρεις τον κωδικό και είναι πολύ εύκολο. Αυτό πάντως που έχω να πω, είναι ότι γενικά επικρατεί μια υπερβολή σε όλο αυτό και νομίζω ότι είναι θέμα αντίδρασης. Εμείς δεν έχουμε δει καμιά δυσκολία σε όλο αυτό».

Του Θανάση Πολυμένη

proinos-typos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: