Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αρνούνται μεταβατική κυβέρνηση - Κατελήφθη πλέον και το προεδρικό μέγαρο

Κατελήφθη πλέον και το προεδρικό μέγαρο του διαφυγόντος Ασράφ Γάνι στην Καμπούλ

Δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας, λίγο μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ισλαμιστές αντάρτες.
Το απόγευμα της Κυριακής οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι έχουν πια υπό τον έλεγχό τους... και το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.
Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από το Αφγανιστάν μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα νωρίτερα την Κυριακή, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επιστροφή τους στην εξουσία δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από τις υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις.
“Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα”, επιβεβαίωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωποι της νόμιμης κυβέρνησης και των Ταλιμπάν επρόκειτο να αρχίσουν νέες διαβουλεύσεις στο Κατάρ για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην πολύπαθη χώρα της Ασίας.

Διαβάστε επίσης:
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν διέφυγε στο Τατζικιστάν
Καταρρέει η αφγανική κυβέρνηση, χάος στην Καμπούλ

Η κατάληψη της Καμπούλ δεν ήταν πάντως αναίμακτη, καθώς νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Κυριακή σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ.
«Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε το νοσοκομείο χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.
Την ίδια ώρα οι ξένες πρεσβείες στην Καμπούλ κλείνουν η μία μετά την άλλη και το CNN μετέδωσε ότι πλέον έχει κατέβει και η αμερικανική σημαία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην αφγανική πρωτεύουσα. Το αμερικανικό κανάλι δεν δίστασε να κάνει λόγο για «καταστροφική εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν παραμένει στην Καμπούλ και το προσωπικό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους Βρετανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, ενόσω οι Ταλιμπάν εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα.
«Μειώσαμε τη διπλωματική μας παρουσία λόγω της κατάστασης επί του πεδίου, αλλά ο πρεσβευτής μας παραμένει στην Καμπούλ και το προσωπικό της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίζει να εργάζεται για να παράσχει βοήθεια τους Βρετανούς πολίτες και το αφγανικό προσωπικό μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN


Δεν υπάρχουν σχόλια: