Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Ο απόρθητος Έβρος και το «μπλόκο» στο ανατολικό Αιγαίο: Αιχμή του δόρατος Λιμενικό, Αμφίβιοι Καταδρομείς και Π.Ν.

Στον Έβρο να υψώθηκε το νέο τείχος των 27 χιλιομέτρων. 
Η οριογραμμή των Ελληνοτουρκικών χερσαίων και παραποτάμιων συνόρων γέμισε με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που βοηθούν καταλυτικά στον αποτρεπτικό σχεδιασμό των αρχών ασφαλείας.
Ο Στρατός Ξηράς ενισχύει τα έργα που είχε ήδη κατασκευάσει από τον χειμώνα του 2020. Παράλληλα τα έμπειρα στελέχη του έχουν λάβει... εντολή να ενισχύσουν με περιπολίες και ενέδρες σε συγκεκριμένα σημεία στον ακριτικό Νομό.
Ωστόσο ένα μεγάλο στοίχημα είναι και η θαλάσσια επιτήρηση και αποτροπή.
  • Στον σχεδιασμό του Επιτελείου και τις σκέψεις των Ανωτάτων βρίσκονται οι κινήσεις που καταγράφουν και αναλύουν από την τουρκική πλευρά και τις παράνομες δράσεις των διακινητών.
Απέναντι στις παρανομίες αυτές η Ελληνική πλευρά στη νησιωτική Ελλάδα, από το Καστελόριζο έως τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα με ότι μέσο διαθέτει.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι σημαντικό παράγοντα παίζει το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που επιχειρεί από την Σκύρο HERON, το οποίο είναι ότι πιο σύγχρονο διαθέτει το Επιτελείο για να παρακολουθεί ότι χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο. Αλλά και τ’ άλλα παλαιότερης γενιάς Μη Επανδρωμένα, τοποθετημένα σε τομείς γίνονται τα μάτια του κέντρου Επιχειρήσεων.
Οι πλεύσεις των Αμφίβιων δυνάμεων των Καταδρομών δίπλα στο Λιμενικό είναι μια επιπλέον δύναμη που ξεχωρίζει καθώς ενισχύονται με αυτό τον τρόπο τα πλωτά μέσα των αρχών ασφαλείας αλλά και το προσωπικό.

Στη Λήμνο, στη Φισίνη υπερίπταται του νησιού αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης, σαν αυτό που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. 

Από τη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει το Πολεμικό Ναυτικό που 365 ημέρες είναι αυτό το οποίο προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες του Αιγαίου.

Η μεταναστευτική κρίση του 2020, ήταν εκείνη που έδωσε επιπλέον κονδύλια για την θωράκιση και των νησιών. Τα τεχνολογικά μέσα αυξήθηκαν και είναι στην υπηρεσία των φρουρών των συνόρων. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ
  • Το σφράγισμα του Έβρου οδηγεί στην θάλασσα τους δουλέμπορους

Το γεγονός του επτασφράγιστου Έβρου από τότε που οι μετανάστες έβλεπαν πως ο Ταγίπ Ερντογάν τους είχε ξεγελάσει με τις δηλώσεις του, τους οδηγούσε στα τουρκικά παράλια μήπως καταφέρουν να περάσουν σε κάποιο από τα Ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Βεβαίως η θάλασσα έχει πολύ περισσότερες ιδιαιτερότητες από τα χερσαία ή παραποτάμια σύνορα του Έβρου. Ανάμεσα σε αυτές για τις Ελληνικές αρχές ξεχωρίζει η τουρκική προκλητικότητα της ακτοφυλακής.

Μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί με τους προκλητικούς ελιγμούς που κάνουν τα πληρώματα των τουρκικών ακταιωρών καθώς έχουν βάλει στο στόχαστρο κυρίως τα νέα σκάφη του Λιμενικού. Και σε αυτό το σημείο φαίνεται πως η Τουρκία εκτός από «πλάτες» στις παράνομες μεταναστευτικές ροές αναζητά διαρκώς και κάποιου είδους επεισόδιο ώστε να κατευθυνθούν τα γεγονότα προς τις πάγιες αλλά παράνομες διεκδικήσεις που εγείρει στο Αρχιπέλαγος.

Τον περασμένο Ιούνιο τουρκική ακταιωρός είχε χτυπήσει σκάφος του Λιμενικού το οποίο εκείνη την στιγμή βρισκόταν σε περιπολία για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών, στο πέρασμα ανάμεσα από τη Λέσβο και το Αϊβαλί.

Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως ήταν μέθοδος «απασχόλησης» του σκάφους το οποίο δεν έλεγε να εγκαταλείψει τον τομέα του ώστε να περάσουν ανενόχλητοι οι δουλέμποροι με τους μετανάστες.

Εκτός αυτού υπάρχουν κι άλλα περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν άλλη κατάληξη αν δεν υπήρχε ο επαγγελματισμός και οι επιδέξιοι χειρισμοί από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ή κι εκείνα των Αμφίβιων Καταδρομών καθώς και τα πλωτά των Ειδικών Δυνάμεων έχουν δεχτεί παρενοχλήσεις κατά καιρούς.

Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο και να φάνηκε πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων για το θέμα των προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν, ωστόσο ουδέποτε η Άγκυρα, αν κοιτάξει κανείς όλο το προηγούμενο διάστημα, αφαίρεσε από την συνήθη εμπρηστική ρητορική της το μεταναστευτικό, ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που θέλησε να εμφανίζεται ως ο «καλός Σαμαρείτης» της περιοχής.

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Δεν υπάρχουν σχόλια: