Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Απίστευτο μίσος, απίστευτη κακία (και βλακεία)

Το τι ακούμε και κυρίως το τι διαβάζουμε αυτές τις φλογισμένες ημέρες δεν περιγράφεται. 
Πάντα στις οριακές καταστάσεις αναδεικνύονται και οριακά φαινόμενα ανθρώπινης συμπεριφοράς. 
Πράξεις αυτοθυσίας και αλτρουισμού και πράξεις μικροψυχίας και μίσους.
Από τη μια έχουμε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, όλους αυτούς που προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές και από την άλλη αυτούς που λυπούνται γιατί δεν υπάρχουν νεκροί, που αφήνουν να βγουν από... μέσα τους τα πιο χαμερπή ένστικτα τους. Και δεν θέλω να πολιτικολογήσω. Το θέμα σε αυτήν τη βάση έχει εξαντληθεί. Τώρα σχολιάζουμε ανθρώπινες συμπεριφορές.

Ενώ ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά, άλλοι πήγαν να λύσουν τις οπαδικές διαφορές τους επιτιθέμενοι σε δημοσιογράφους «εχθρικού» τηλεοπτικού σταθμού. Κάποια άλλα καθάρματα, γιατί περί καθαρμάτων πρόκειται, έκοψαν τα καλώδια της γεννήτριας των ψυγείων του εμβολιαστικού κέντρου Περιστερίου για να καταστραφούν 6.500 εμβόλια. Ευτυχώς, η ζημία αποφεύχθηκε, αλλά καταγράφεται το γεγονός πως, εν μέσω δεκάδων πυρκαγιών, κάποιοι αντιεμβολιαστές επεδίωξαν να αφήσουν τη δική τους σφραγίδα μικροψυχίας και ανοησίας. Ανεγκέφαλοι, ούτως ή άλλως.
Για να μη μιλήσω για κάποιους «αναίσθητους» που κάνουν φάρσες στην Πυροσβεστική για ανύπαρκτες φωτιές. Κατρακύλα.

Μάλιστα υπάρχουν και οι «έγκριτοι» που εγκαλούν την Πολιτική Προστασία γιατί εκκένωσε τους χώρους και δεν άφησε τους πολίτες να προστατέψουν τις ιδιοκτησίες τους. Αν δεν είναι ανόητοι, είναι προβοκάτορες. Αυτό που πρότειναν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να καούν μαζί άνθρωποι και σπίτια.
Νομίζω πως με δεδομένη την έκταση και την ένταση των πυρκαγιών αποτελεί πραγματικό άθλο το ότι δεν είχαμε νεκρούς. Συμφωνώ πως είναι δυσάρεστο και απάνθρωπο το θέαμα 1.100 ανθρώπων στοιβαγμένων σε ένα οχηματαγωγό πλοίο να εγκαταλείπουν τη γη τους. Αλλά σαφώς προτιμότερο από το να κάναμε σήμερα ή αύριο καταμέτρηση νεκρών. Έγιναν 2.284 απεγκλωβισμοί πολιτών. Θα θρηνούσαμε εκατοντάδες νεκρούς, αν η πρώτη επιλογή δεν ήταν η σωτηρία των ανθρώπινων ζωών. Στις καταστροφές τα διλήμματα και οι απαντήσεις που δίνονται είναι σκληρές. Οι επιλογές όμως απλοποιούνται αν η τελική απόφαση είναι σαφής, ξεκάθαρη και κυρίως έγκαιρα ειλημμένη.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που πλήττεται από τόσο μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. Πολύ μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν η Καλιφόρνια, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία που μαστίζονται και αυτές από τις συχνές πυρκαγιές που ξεσπούν στην επικράτεια τους. Τεράστιες οι υλικές ζημίες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός τους είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τον δικό μας. Δεν υπάρχει παρηγοριά στην καταστροφή, αλλά να έχουμε και μια σφαιρικότερη εικόνα της κατάστασης.

Αύριο οι πυρκαγιές θα έχουν σβηστεί και θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και θα εξαγγελθούν στη συνέχεια τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Είμαι βέβαιος πως πολύ γρήγορα θα ξεχαστούν οι εμβριθείς αναλύσεις για την κλιματική αλλαγή, για τα μέτρα πυροπροστασίας που θα πρέπει να ληφθούν ώστε, μπλα, μπλα…και όλα τα σχετικά, που αποτελούν το αντικείμενο σχολιασμού μας. Τα ίδια ακριβώς λέγαμε και το 2007.

Καλώς ή κακώς η ανθρώπινη μνήμη είναι κοντή και ξεχνά γρήγορα τα δυσάρεστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: