Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Γιατί η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα μετριοπαθές προφίλ με αφορμή τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα, κάτι που θα φανεί αν θα συνεχιστεί στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά έχει υψώσει τόνους με ανοιχτές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη βάλλοντας ανοιχτά και ζητώντας τις προηγούμενες ημέρες παραιτήσεις υπουργών καταγγέλλοντας και αυτή το επιτελικό κράτος. 
Οι επικείμενες εσωκομματικές εκλογές και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν να καθορίζουν τις επιλογές της.
Η Φώφη Γεννηματά τις περισσότερες φορές... εμφανίζεται να χρησιμοποιεί υψηλότερους τόνους ακόμη και από αυτούς του Αλέξη Τσίπρα ως προς την κριτική της στην κυβέρνηση κυρίως δε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζοντας ένα προφίλ που εκφεύγει της λογικής της κεντροαριστεράς και φτάνει σε αυτή της κινηματικής αντιπολίτευσης.
Τελευταίο παράδειγμα οι πυρκαγιές και οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της χώρας, βάλλοντας προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, όπως έχει κάνει άλλωστε για την πανδημίας και όλες τις κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προ ημερών μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί «επιτέλους σοβαρά με το πρόβλημα, αρκετά με τα επικοινωνιακά shows», την ώρα που η πυρκαγιά στα Βίλια βρισκόταν στην εξέλιξη.

Οι λόγοι που η κ. Γεννηματά στοχοποιεί τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι πολλοί. Ξεκινούν όμως από μια βάση, τις επικείμενες εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, που, εν αντιθέσει με αυτό που πολλά στελέχη προσκείμενα στη σημερινή αρχηγό ευελπιστούσαν, θα πραγματοποιηθούν κανονικά αφού οι πυρκαγιές «έκαψαν» και τα όποια σενάρια υπήρχα αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
«Χάλασαν» δηλαδή τον σχεδιασμό για αναβολή που υπήρχε και που θα οφειλόταν σε πολιτικές εξελίξεις. Έτσι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται μπροστά σε εξελίξεις που ενδεχομένως θα ήθελε και να αποφύγει. Αυτό τουλάχιστον προέκυπτε από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν τις καλοκαιρινές και τα στοιχεία που συλλέγουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα ποσοστά αποδοχής που δείχνει να έχει στο ΚΙΝΑΛ η κ. Γεννηματά είναι απογοητευτικά για την ίδια. Σε σημείο μάλιστα που οι συνεργάτες της να δείχνουν ανοιχτά και τον προβληματισμό τους σημειώνοντας και προς την ίδια πως αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα ίσως να έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κούρσα, με εύσχημο τρόπο, εκφράζοντας ταυτόχρονα στήριξη σε κάποιον άλλον διεκδικητή.

Στο πλαίσιο αυτό οι υψηλοί τόνοι δείχνουν να οφείλονται στην προσπάθειά της να εμφανισθεί ως ηγετική δύναμη στο χώρο γενικότερα αλλά και ως αντίπαλος μιας «δεξιάς» που και ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται αλλά που τελικά δεν υπάρχει στην παρούσα φάση στο πολιτικό προσκήνιο και σίγουρα δεν εκφράζεται από τον σημερινό πρωθυπουργό.

Η συσπείρωση που επιδιώκει η κ. Γεννηματά μέσω της στοχοποίησης του κ. Μητσοτάκη δεν αφορά όμως και την πλειοψηφία του σημερινού ΚΙΝΑΛ. Δείχνει να κινείται περισσότερο προς ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ που αναζήτησαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ και που ενδεχομένως θα μπορούσε να ψηφίσουν ως νέα μέλη ή φίλοι στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Το πρόβλημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ εν όψει των εκλογών προκύπτει και από όσα λέγονται σχετικά με τις διαδικασίες που είναι μπροστά, τα ενδεχόμενα ακυρώσεως με πρόσχημα την πανδημία για παράδειγμα της Κεντρικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή άλλωστε αναμένεται να ξεδιπλώσουν την ατζέντα τους όλοι οι υποψήφιοι. Και η κ. Γεννηματά, και ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Ανδρουλάκης, ενδεχομένος και ο κ. Καστανίδης που παραμένει άγνωστο αν θα κατέβει στις εκλογές έχοντας και τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου.

Αντιθέτως, η εκδήλωση για τον εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη θα γίνει κανονικά αφού η ίδια ως εν ενεργεία πρόεδρος θα έχει την πρωτοκαθεδρία δίνοντας και το δικό της στίγμα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως και ότι η ίδια αν και εμμένει στα περί ενότητας του ΚΙΝΑΛ δείχνει να αναδεικνύει όλο και περισσότερο και τον πράσινο... ήλιο. Τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: