Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει τις αλλαγές - Ο διπλός στόχος του

Το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου εδρεύει το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Yale στο οποίο θα σπουδάσει η θυγατέρα του πρωθυπουργού Δάφνη Μητσοτάκη δεν φημίζεται για τα ψηλά βουνά του. 
Eιδικά στο New Haven όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο το υψηλότερο σημείο είναι ο λόφος Lindsey Hill (318 μ.).
Οπότε πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πεδίο για την ανάλυση ενός ανασχηματισμού έχοντας ως δεδομένο ότι  ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, παίρνει τις αποφάσεις του... στο βουνό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός παρά τις αρχικές προβλέψεις που τον ήθελαν να προχωράει στις αλλαγές  μέσα στο φθινόπωρο, θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι όλα θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερώσει κανέναν για τις προθέσεις του, ωστόσο είναι σαφές ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα δώσει έναν αέρα δυναμικής ανανέωσης στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους ακόμη και τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους υπουργούς. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 4 - 5 «ηχηρές» μετακινήσεις  υπουργών που μέχρι σήμερα θεωρούνται αμετακίνητοι. 

Γρίφος για… δυνατούς λύτες

Οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχείρηθηκε να απορροφηθούν από τον μίνι ανασχηματισμό στο Μαξίμου με στόχο την καθυστέρηση του δομικού ανασχηματισμού, παρέμειναν σύμφωνα με τις έρευνες που έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Έτσι, τώρα ο πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο γραφείο του έχοντας συμπληρώσει τη λίστα του ανασχηματισμού. Και να αρχίσει τα τηλεφωνήματα…
Αν και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του τόσο για το χρόνο όσο και για τις αλλαγές προσώπων οι περισσότεροι έχουν εισηγηθεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με νέο σχήμα ώστε να δώσει την αίσθηση ότι η εκκίνηση για το όραμα και τις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της θητείας της γίνεται με «φρέσκια ομάδα».
Παρά το γεγονός ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ απέχουν δύο εβδομάδες, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ ανέφερε πως «είναι καλύτερο να γίνουν οι αλλαγές την προσεχή εβδομάδα για να χωνευτούν αντιδράσεις και οι νέοι υπουργοί να έχουν εγκλιματιστεί».
Όμως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε πως κατά την εκτίμηση του οι πιθανότητες για τη Δευτέρα είναι κάτω του 50% καθώς την Τρίτη έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με συγκεκριμένη και βαριά ατζέντα.

Ο διπλός στόχος του ανασχηματισμού

Οι αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός θα έχουν διπλή στόχευση. 
Από τη μία σε μία περίοδο που η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει το «come back» μετά τις πυρκαγιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει οι αλλαγές στα υπουργεία  να αποτυπώνουν τη «συγνώμη» που είχε πει ο ίδιος, με αφορμή τη διαχείριση των πυρκαγιών.
Από την άλλη θα πρέπει να δοθεί η αίσθηση της επανεκκίνησης, σε μία χρονική περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας και προετοιμάζεται για τη μετα - κορονοϊού εποχή.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται πάντως η είσοδος περισσότερων βουλευτών της ΝΔ στο νέο σχήμα,  η απομάκρυνση  πολλών σημερινών υφυπουργών αλλά και η αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων. 
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, ή προσθήκη υφυπουργών. Και έως τώρα δεν έχει δοθεί κάποιο μήνυμα προς καμία κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε, επικαλούμενος ρήση του Μπιλ Κλίντον, κορυφαίος υπουργός απαιτείται προσοχή στους ανασχηματισμούς αφού «όσοι παραμένουν στις θέσεις τους δεν το εκτιμούν και αυτοί που μπαίνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που είναι εκτός».
Με δεδομένο ότι πρόκειται -θεωρητικώς- για το εκλογικό σχήμα της κυβέρνησης, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει εύκολα πρόσωπα οι δυσαρέσκειες που θα δημιουργηθούν μπορούν να είναι πολλές και να υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις.
Πάντως, όπως λένε στελέχη του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού στόχος του είναι να διατηρηθεί η τάση αξιοποίησης ικανών στελεχών με αλλαγές στη «δοσολογία» και αναθέσεις υπουργείων ώστε να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις. Βασικό κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα.
O Πρωθυπουργός δεδομένου ότι πλέον δεν τίθεται θέμα προσφυγής στις κάλπες, έχει πλήρη εικόνα για τα στελέχη της κυβέρνησής του δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου του 2017. Κινείται, δε, ήδη στη λογική της επόμενης ημέρας και της ανάγκης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ως ένα βαθμό έμειναν πίσω εξ αιτίας των μεγάλων κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με τη μια εξ αυτών, την πανδημία να συνεχίζεται.
Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία ενός σχήματος που θα τρέξει το κυβερνητικό έργο που απαιτείται το προσεχές διάστημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: