Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Τι κρύβεται πίσω από τις προσωπικές επιθέσεις Τσίπρα - Γεννηματά κατά του Μητσοτάκη

Η πολυπόθητη κατάρρευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του εξ αιτίας των πυρκαγιών δείχνει να μην μετατρέπεται σε πραγματικότητα και ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει και πάλι ρότα επιλέγοντας τις προσωπικές επιθέσεις και τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Από κοντά και η Φώφη Γεννηματά που έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και τα αρνητικά δεδομένα που καταγράφει εν όψει των εσωκομματικών εκλογών. Η επιστροφή στην ρητορική των υψηλών τόνων αποτελεί για τους ίδιους μονόδρομο...
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους την περίοδο που η χώρα αντιμετώπισε την επέλαση της πύρινης λαίλαπας και εμφανίσθηκε να μιλά για την ανάγκη αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων με ύφος και λόγο που παρέπεμπε σε ένας είδος συναίνεσης. Μόνο που τα θαύματα με την Κουμουνδούρου κρατούν λίγες ημέρες. Ακόμη και αν αυτά οφείλονται στην απόφαση που είχε ληφθεί για αλλαγή τακτικής εν όψει των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, το ύφος και ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα έρχονται να αναδείξουν την εν γένει αδυναμία του ίδιου και του κόμματός του να επιτελέσουν τον πραγματικό ρόλο που τους ανέθεσαν οι πολίτες μέσω της ψήφου τους τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθώς και ότι το διάλειμμα του Αυγούστου ήταν μια παρένθεση στον διχαστικό λόγο και στην επένδυση σε νέες πλατείες μέσα από την αγανάκτηση και την οργή που διαρκώς και για κάθε ζήτημα επικαλείται.
Ο εύκολος δρόμος των χαρακτηρισμών των ύβρεων και των υψηλών τόνων μπαίνει ξανά στο τραπέζι της πολιτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο άλλος δρόμος, το χτίσιμο δηλαδή ενός συστημικού κόμματος εξουσίας με πρόγραμμα, προτάσεις και κριτική επί των έργω και δύσκολος είναι και αυτή η αριστερά δεν έχει συνηθίσει.
Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε σε μια ακόμη... στροφή των Αλέξη Τσίπρα; Το γεγονός πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν δείχνουν να έχουν φθορά από τις εξελίξεις και από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. Η μάλλον πιο σωστά δεν δείχνουν να έχουν τη φθορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενε και στην οποία είχε επενδύσει αφήνοντας τις εξελίξεις να έρθουν ως μια φυσική ροή προς αυτό που στην πολιτική αποκαλούν «ώριμο φρούτο».
Οι επικοινωνιακοί του, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, σύμβουλοι είχαν πείσει τον αρχηγό του κόμματος να κρατήσει αποστάσεις από τους ακραίους του κόμματος. Ακόμη και από τον Παύλο Πολάκη που έχει αναλάβει το έργο της διατήρησης ανοιχτών διαύλων με τους αντιεμβολιαστές και όλους όσοι αντιδρούν. Η δυσκολία του εγχειρήματος φάνηκε ότι ξεπερνούσε τις προθέσεις που συνέδεαν μια διαφορετική πολιτική συμπεριφορά με τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων.
Η εύκολη λύση του πετροπόλεμου αποτελεί εκ νέου την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του ιδίου του αρχηγού που στρέφει το βλέμμα στη λογική της επανάληψης της περιόδου του 2012 - 2015.

Από την άλλη η Φώφη Γεννηματά, εμφανίζεται να ακολουθεί τη λογική του Αλέξη Τσίπρα με μια επιθετική συμπεριφορά έναντι του πρωθυπουργού. Στην παρούσα φάση όμως την αρχηγό του τρίτου κόμματος δεν δείχνουν να την απασχολούν οι μετρήσεις για το ΚΙΝΑΛ τόσο πολύ όσο τα εσωκομματικά της προβλήματα που οφείλονται στην επικείμενη αναμέτρηση για την επιλογή νέου προέδρου.
Οι μετρήσεις την εμφανίζουν σε δυσμενή σχέση έναντι τουλάχιστον δύο εκ των διεκδικητών, με τους συνεργάτες της να την έχουν προειδοποιήσει πως αν συνεχιστεί αυτό καλό θα ήταν να επιλέξει έναν εύσχημα τρόπο για να τεθεί εκτός προεκλογικής κούρσας. Και στο πλαίσιο αυτό έχει επιλέξει μια επιθετική γραμμή που όμως όπως αποτυπώνεται στη ρητορική της, την μετατρέπει σε παρακολούθημα του Αλεξή Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης στρέφουν τα βέλη τους στον πρωθυπουργό επιδιώκοντας μια αποδόμηση που δεν έρχεται επιβεβαιώνοντας πως ο κύκλος ζωής αυτής της κυβέρνησης δεν έχει κλείσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: