Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Η πολιτική πτώση του Ερντογάν θα βάλει «μπουρλότο» σε Θράκη και Αιγαίο

Το οργανωμένο σχέδιο τουρκικής προπαγάνδας
Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» εξακολουθεί να τηρεί η Τουρκία του Ερντογάν σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Από τη μία πλευρά, υποστηρίζει ότι επιδιώκει διάλογο και καλές σχέσεις γειτονίας και, από την άλλη, δυναμιτίζει το κλίμα σε κάθε ευκαιρία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει την εκλογική του βάση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία...
Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται ο ηγέτης που εξάγει κρίση σε όλα τα πεδία γύρω της Τουρκίας ενώ ο ίδιος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση προπαγάνδας έγινε αρχικά με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Κιράν που βρέθηκε στη Θράκη και έκανε λόγο για τουρκική αντί για μουσουλμανική μειονότητα, παραποιώντας για μια ακόμα φορά τη Συνθήκη της Λωζάνης. 
Σε δήλωσή του μπροστά στο τουρκικό προξενείο ανέφερε πως «είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη».
Σε εξέλιξη και σε τρία, παράλληλα στάδια βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες το καλά οργανωμένο σχέδιο προπαγάνδας και κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και κινήσεων που βάζουν «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέφθηκε στο Βερολίνο τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τη μειονότητα. Όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Δένδια, υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορούν τους”Τούρκους” της Δυτικής Θράκης και δεν εφαρμόζονται επί σχεδόν είκοσι χρόνια. Μην αναφερόμαστε επιλεκτικά σε μια χώρα, αλλά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και από χώρες μέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το σκηνοθετημένο τουρκικό σχέδιο ολοκλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, που επιχείρηση να προβάλει το υποτιθέμενο προφίλ του ηγέτη που σέβεται τις μειονότητες, καλώντας σε δείπνο τους θρησκευτικούς ηγέτες της Τουρκίας, ανάμεσά τους και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ωστόσο, οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς ο Ερντογάν κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.Όσον αφορά στα περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στην τοποθέτηση της Τετάρτης, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια διαστρέβώσης της πραγματικότητας από την Τουρκία». «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. «Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού» ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον επισκέπτεται την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η διαχείριση του μεταναστευτικού.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Το δικό του μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ψηφιακό συνέδριο των «Financial Times», τονίζοντας ότι «οι εντάσεις μπορούν να τελειώσουν αν συμφωνήσουμε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσα από ένα πλαίσιο με επίκεντρο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε δε ότι «καταστήσαμε σαφές στους ευρωπαίους εταίρους μας πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία είναι κάτι που αφορά και την Ευρώπη» τονίζοντας ότι η θετική ατζέντα προσφέρεται στην Αγκυρα με προϋποθέσεις και αιρεσιμότητα.

Διαστάσεις ωστόσο εντός ΕΕ πήραν και δύο επεισόδια με τουρκικές ακταιωρούς που παρενόχλησαν σκάφη της FRONTEX ανοιχτά της Χίου. Για τα δύο περιστατικά διατάχθηκε έρευνα και η FRONTEX ενημέρωσε με επιστολή τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: