Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Γιατί είμαστε με το Ισραήλ

Θα μπορούσα να πω το κοινότοπο πως «ο εχθρός τού εχθρού μου, φίλος μου», και να τελειώνω. 
Όμως αυτό δεν είναι διόλου κολακευτικό για τον φίλο μου, καθώς ως μόνο προσόν του θεωρείται η έχθρα του απέναντι και στον δικό μου τον εχθρό. Δηλαδή δεν μας ενώνει τίποτα άλλο παρά ένας κοινός εχθρός.
Προφανώς με το Ισραήλ οι σχέσεις μας είναι πολύ πιο βαθιές, παρά τις δοκιμασίες που υπέστησαν λόγω των πολιτικών... της Ελλάδας μέχρι το 1990. Κάπου τέτοιες μέρες η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνήψε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Αυτό που μας ενώνει με το Ισραήλ είναι πρώτα απ΄όλα η πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ως γνωστόν είναι το μόνο δημοκρατικό κράτος στην περιοχή και περιβάλλεται από μη δημοκρατικά καθεστώτα, που στο παρελθόν απειλούσαν την ύπαρξη του. Διεξήγαγε τρεις νικηφόρους πολέμους εναντίον δεκαπλασίων αντιπάλων με διακύβευση την ίδια την ύπαρξη του.

Σήμερα, γνωρίζει μιαν επίθεση που ουσιαστικά αποτελεί συνέπεια της ρήξης που υπάρχει εδώ και 15 χρόνια στο εσωτερικό των Παλαιστινίων. Η Χαμάς, που εκπροσωπεί το πιο επιθετικό κομμάτι τους, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, καθώς πέραν των μεθόδων που χρησιμοποιεί, έχει ως καταστατική αρχή της την εξόντωση του Κράτους του Ισραήλ. Έχει υιοθετήσει τον αντισημιτισμό και ασπάζεται τα «πρωτόκολλα των σοφών της Σιών», που έχουν αποδειχθεί εδώ και σχεδόν 100 χρόνια πως ήταν ένα κατασκεύασμα της τσαρικής αστυνομίας.
Παρά τον πακτωλό δολαρίων που εισρέει στην Γάζα οι κάτοικοι της ζουν μιαν άθλια ζωή, ενώ οι ηγέτες της Χαμάς διαμένοντας σε βίλες με πισίνες και όλες τις ανέσεις, ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τους υπηκόους τους.
Αυτό βέβαια είναι μια εσωτερική υπόθεση των Παλαιστινίων της Γάζας, όπου η Χαμάς δεν διενήργησε ποτέ εκλογές. Κυβερνά δικτατορικά από το 2006. Αυτό που αφορά όμως το Ισραήλ και όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι οι ανά τακτά διαστήματα επιθέσεις με ρουκέτες κατά οικισμών που βρίσκονται εντός του ισραηλινού κράτους, με πολλά ανθρώπινα θύματα και με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Είναι απολύτως φυσιολογικό οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να αντιδράσουν.

Δείγμα του κυνισμού και της απανθρωπιάς της ηγεσίας της Χαμάς είναι πως οι χώροι κατασκευής ρουκετών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και οι έδρες των τοπικών αρχηγείων της βρίσκονται δίπλα σε νοσοκομεία, σε παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία. Εμπλέκουν στον πόλεμο τους συνειδητά τον άμαχο και απροστάτευτο πληθυσμό.

Η Ελλάδα επί Ανδρέα Παπανδρέου υποστήριξε με κάθε τρόπο τους Παλαιστίνιους και τον ηγέτη τους, τον οποίον μάλιστα και φιλοξένησε όταν εκδιώχθηκε το 1982 από τον Λίβανο. 
Τι κερδίσαμε τότε από αυτήν την υποστήριξη; 
Δύο αεροπειρατείες το 1985 που ξεκίνησαν από το Ελληνικό με 70 νεκρούς , μια επίθεση με οκτώ νεκρούς τουρίστες στο κρουαζιερόπλοιο City of Poros στις 11 Ιουλίου 1988, μια βομβιστική επίθεση στην Πάτρα στις 19 Απριλίου 1991 με έξι πατρινούς νεκρούς. 
Μάλιστα η πρώτη αεροπειρατεία (14/6/1985), λόγω των μαζικών ακυρώσεων τουριστικών κρατήσεων που επακολούθησαν, στοίχισαν στο τουρισμό μας περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές 1985.

Και σήμερα οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς τάσσονται αναφανδόν υπέρ της Τουρκίας. 
Αυτά είναι τα τιμήματα που πληρώσαμε για την φιλία μας με τους Παλαιστίνιους. 
Το 2021 οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι πιο στενές από ποτέ, σε πολλά επίπεδα, και ως εκ τούτου βρισκόμαστε στο πλευρό του αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: