Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ισραήλ: Χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν στη Γάζα - Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί (Βίντεο & ΦΩΤΟ)

Ισραηλινά στρατεύματα πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς
ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό γενικό επιτελείο. 
Σε διάγγελμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί και ότι το Ισραήλ «θα απαιτήσει βαρύ τίμημα από τη Χαμάς».
«Είπα ότι θα απαιτήσουμε βαρύ τίμημα από τη Χαμάς» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. «Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μεγάλη ένταση. Αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται»...

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του στο twitter.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στηρίζει Νετανιάχου ο Μπένετ

Σε μια δραματική απόφαση την Πέμπτη, ο αρχηγός του κόμματος Yamina Νάφταλι Μπένετ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τον αρχηγό του Yesh Atid, Γιαιρ Λαπιντ, επικαλούμενος τις ταραχές και το χάος που εκτυλίσσεται σε ολόκληρο το Ισραήλ, καθώς οι εξτρεμιστικοί όχλοι βανδαλίζουν και τρομοκρατούν πολυάριθμες πόλεις.

Μέχρι να ξεσπάσει η σύγκρουση με τη Χαμάς αυτή την εβδομάδα, ο Μπενέτ βρισκόταν σε προχωρημένα στάδια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τον Λαπίντ, με την υποστήριξη του ισλαμικού κόμματος Ραμ.

Περισσότερες από 150 αεροπορικές επιθέσεις

Καθώς το Ισραήλ πραγματοποιεί εκτεταμένο βομβαρδισμό σε όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Χαμάς ισχυρίζονται ότι πάνω από 150 ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία λεπτά.

Σε καταφύγια οι Ισραηλινοί

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διατάσσουν όλους όσοι βρίσκονται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων να εισέλθουν σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας.

Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, καθώς ο στρατός αναμένει αντίποινα από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Στα σύνορα επίγειες δυνάμεις

Επίγεια στρατεύματα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στα σύνορα με τον θύλακα την Πέμπτη, με εκπρόσωπο του IDF να επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν «διάφορα στάδια προετοιμασίας επιχειρήσεων εδάφους».

Ο ισραηλινός επιτελάρχης αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι είχε ήδη ετοιμάσει σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα και περίμενε την έγκριση από την κυβέρνηση, όπως και έγινε.

Την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Οι επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι την Τρίτη το Ισραήλ είχε κινητοποιήσει 5.000 εφέδρους.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών.

Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: