Κυριακή 9 Μαΐου 2021

«Δολιοφθορά» ακόμη και στον... τουρισμό

«Να μείνει ο τουρισμός εκτός τυφλής πολιτικής αντιπαράθεσης»
ζητούσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γ. Ρέτσος κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη.
Φευ! Η επένδυση στην καταστροφολογία και την κορονοκαπηλεία από τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί και στην στοχοποίηση του Τουρισμού. 
Οι δηλώσεις του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη ενδεικτικές και δείχνουν πως η Κουμουνδούρου επιχειρούν μια «δολιοφθορά» ανάλογη με αυτή του καλοκαιριού του 2020...
Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται κάθε προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα καθώς και ότι έχει αποφασίσει να στηρίξει την αντιπολιτευτική του τακτική στην καταστροφολογία επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί κάθε πτυχή των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή.
Όσο δε η κρίση στη δημόσια υγεία τείνει, μέσα από την εφαρμογή του τεράστιου προγράμματος εμβολιασμού που στήθηκε, να τεθεί υπό διαχείριση και να αντιμετωπιστεί τόσο αυξάνει τους τόνους της αντιπολίτευσης αναζητώντας νέα μονοπάτια για τη δημιουργία ενός κύματος αγανάκτησης όπως για παράδειγμα πράττει ήδη με τα εργασιακά.
Η τακτική αυτή αποτελεί μονόδρομο και εφαρμόζεται επί παντός επιστητού. Η υπονόμευση τόσο των περιοριστικών μέτρων όσο και όλων των παρεμβάσεων που γίνονται είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα μιας προσπάθειας διαρκούς «δολιοφθοράς» που αγγίζει τελικά την ίδια την χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας αμφισβητούν διαρκώς τη δυνατότητα να ανοίξει ο Τουρισμός. Αν και ο ίδιος ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης ότι πρέπει να ανοίξει για να μην πληγεί περαιτέρω ο κλάδος δημιούργησε μια εικόνα θολή αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη. Και όχι μόνο, αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο που γίνεται το άνοιγμα θέτοντας ζήτημα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Δεν ήταν η πρώτη φορά. Από τον Μάρτιο, ίσως και νωρίτερα, η προσπάθεια να δοθεί η εικόνα πως η χώρα δεν πρέπει να ανοίξει είναι διαρκείς, με ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και παρεμβάσεις δια του γνωστού καταγγελτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραπέμπει κάθε φορά στην περσινή καλοκαιρινή περίοδο.
Όταν και πάλι υπονόμευσε με κάθε δυνατό τρόπο το άνοιγμα φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει ανοιχτά ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού δημιουργήθηκε εξ αιτίας του περσινού ανοίγματος. Και αυτό παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα εμφανίσθηκε δύο μήνες σχεδόν μετά την λήξη της περιόδου.

Ο Πέτρος Κόκκαλης ουσιαστικά έδωσε την εικόνα της πραγματικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευρωβουλευτής λέγοντας ότι «Δεν είναι και πολύ σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα τη στιγμή που είμαστε σε αυτή τη θέση όσον αφορά την πανδημία» προκάλεσε αντιδράσεις μεν, δημιούργησε όμως μια άκρως αρνητική εικόνα τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών.
Μάλιστα η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει τα κράτη μέλη ΕΕ να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με την καραντίνα που τίθενται οι τουρίστες όταν αυτοί επιστρέφουν στις χώρες τους.

Πριν τον Π. Κόκκαλη είχε προηγηθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωνε μέσα στην εβδομάδα ότι άλλες χώρες, γειτονικές προς την Ελλάδα, «όπως η Ιταλία, σχεδιάζουν προσεκτικά το άνοιγμα με μοναδικό γνώμονα την υγειονομικά ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, εξασφαλίζοντας ισότιμη μετακίνηση για όλους τις ταξιδιώτες»
προσθέτοντας πως «Η Ελληνική Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αφήνει τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο, έρμαιο της επικοινωνιακής πολιτικής της»
Και μόλις χθες η ίδια μιλώντας στο Mega, υποστήριξε μεν ότι «πρέπει να πετύχει ο τουρισμός» σημείωσε δε ότι «η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει» για να καταλήξει, κινούμενη στην γραμμή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας τα εξής :
«το πότε θα ανοίξει ο τουρισμός έπρεπε να το αποφασίσουν οι ειδικοί. Αλλά έπρεπε να γίνει με ενίσχυση του συστήματος υγείας και με ασφάλεια στους τουριστικούς προορισμούς. Ο τουρισμός είναι θέμα ασφάλειας. Πως προχωράς χωρίς να διασφαλίζεις κάποια πράγματα;«

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η υπονόμευση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που η Κυβέρνηση και η χώρα συνολικά επιδιώκουν να αλλάξουν τα δεδομένα απέναντι σε χώρες οι κάτοικοι των οποίων αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τον τουρισμό και την οικονομία επιλέγοντας Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Είναι ενδεικτικό πως σε εβδομαδιαία βάση παρακολουθούνται τα στοιχεία του ECDC προκειμένου να διατηρηθεί η χώρα σε κατάσταση χαμηλή επιδημιολογικά, στο λεγόμενο πράσινο, ενώ ταυτόχρονα στήνεται μια επιχείρηση διαστάσεων προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει ο Τουρισμός.
Οι προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα που τίθενται οδηγούν σε ένα ασφαλές άνοιγμα με στόχο να υπερκεραστεί το δυσμενές σενάριο του καλοκαιριού του 2020 και να δημιουργηθούν συνθήκες εσόδων σε ένα ποσοστό που να φτάσει αναλογικά στο 40 έως 50% του καλοκαιριού του 2020.

Το πρόβλημα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αντί να αναλάβει το θεσμικό της ρόλο επιλέγει την κινηματική αντίδραση που οδηγεί στη δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας επιδιώκοντας επί της ουσίας να μεταδώσει τη σχετική εικόνα στο εξωτερικό.
Σε αυτό το επίπεδο κινείται και η τακτική της επιστροφής στα πεζοδρόμιο με στόχο να καταστεί εφικτή η δημιουργία του λεγόμενου κύματος των νεοαγανακτισμέων και η επιστροφή στις… πλατείες


Το κατά πόσο μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάσει τις εξελίξεις παραμένει ένα ερώτημα. Η υπονόμευση όμως όταν γίνεται στο εσωτερικό της χώρας είναι εύκολο να δώσει ευκαιρίες σε εξωτερικούς παράγοντες αν ληφθεί υπόψη πως οι τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για να μη χαθεί μια ακόμη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: