Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και η απόφαση για την πορεία του Πολυτεχνείου

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει ο Αλέξης Τσίπρας! 

Η απελπισμένη προσπάθεια του να αποκτήσει και πάλι πολιτική υπόσταση και να κατορθώσει να ακούγεται, τουλάχιστον, από την κοινωνία των πολιτών τον οδηγεί σε επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να απειλήσουν με δραματική επέκταση της πανδημίας covid 19, με ό,τι συνεπάγεται μια ανάλογη εξέλιξη για το σύστημα υγείας και την οικονομία...Του Χρήστου Υφαντή
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και οι εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν κατ΄έτος με κορυφαία την εθιμική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία δημιουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο πεδίο σύγκρουσης με αντικείμενο τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στη σημερινή πραγματικότητα του lockdownκαι των απαγορεύσεων κάθε συνάθροισης πολιτών.

Στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των διάφορων δικαιωματιστών κάθε είδους η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της απαγόρευσης κάθε σκέψης για συνάθροιση και πορεία έχει σημάνει συναγερμό.
Συνδέεται άμεσα με δήθεν δημοκρατικά δικαιώματα που καταπατούνται, ελευθερίες που περιορίζονται και πολιτικές επιλογές που πρέπει να ασκηθούν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν υποκύψει στη γοητεία των διάφορων ψεκασμένων και αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.
Οι χώροι αυτοί, προνομιακοί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκούν μια αυξημένη επιρροή στην ηγεσία του κόμματος και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του για ζητήματα που υποτίθεται ότι τους αφορούν προνομιακά ή που οι ίδιοι τα θεωρούν σημαντικά. Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και όσα τη συνοδεύουν κατ΄έτος ( οδομαχίες, πετροπόλεμοι κ.λ.π.) θεωρούνται για αυτή την εξωθεσμική αριστερά «ιερή αγελάδα», τη διαχείριση της οποίας έχουν κατ΄ αποκλειστικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το κόμμα και την πολιτική του απήχηση, δείχνει να έλκεται από την ιδέα να ηγηθεί αυτού του χώρου στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και να διαχειριστεί προς όφελος του την κινητοποίηση που θα προκύψει ή θα προκληθεί.
Στη λογική «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» ο Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει κατ’ αρχήν τη συμμετοχή του κόμματος σε όλες αυτές τις παράνομες εκδηλώσεις, να τις νομιμοποιήσει πολιτικά υπό την αιγίδα του με στόχο να διαμορφώσει ένα πεδίο σύγκρουσης με την κυβέρνηση ικανό να του προσφέρει γήπεδο για να παίξει μπάλα και να εισπράξει ακόμη και το ελάχιστο πολιτικό όφελος.
Στην προοπτική αυτή αντιδρούν στελέχη του κόμματος που βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και αντιλαμβάνονται έντρομοι πως μια κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και η απόπειρα να προσφέρει το κόμμα πολιτική νομιμοποίηση στις εκδηλώσεις αυτές θα το στείλει στα τάρταρα και θα το απειλήσει ευθέως με μια προϊούσα απονομιμοποίηση στην κοινή συνείδηση, ως αριστερό γκρουπούσκουλο που ψάχνει καυγάδες στους δρόμους για να υπάρξει.

Το κόμμα εισέρχεται τάχιστα σε μια ακόμη περίοδο ομφαλοσκόπησης με αφορμή ένα ζήτημα λυμένο στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τι διακυβεύεται και συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία με αποτελεσματικό τρόπο.
Στη συνείδηση της πλειοψηφίας αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απέχει από την κοινή λογική και όσα αυτή επιβάλλει αυτή την περίοδο, παραμένει σταθερά με το ένα πόδι εκτός θεσμικής τάξης και συναγελάζεται με διάφορες κατηγορίες ευθέως ή εμμέσως ψεκασμένων.
Η πιθανότητα να επιβεβαιώσει το κόμμα με τη συμμετοχή του στις απαγορευμένες, ήδη, εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου την εικόνα που έχει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για τον Τσίπρα και τον αξιακό του κώδικα προκαλεί τρόμο στη λογική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και μια προϊούσα ανησυχία πως ο Πρόεδρος και η οικογενειακή του ομάδα εξουσίας είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να αποκτήσουν και πάλι ρόλο στις εξελίξεις.

Προς το παρόν καταλήξεις οριστικές δεν υπάρχουν, αλλά η σύγκρουση δείχνει να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα τραυματίζοντας έτι περαιτέρω την σαθρή, ήδη, δημόσια εικόνα του.

lykavitos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: