Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ούτε με την πανδημία δεν χάνει

Αναφέρομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα ευρήματα της προχθεσινής δημοσκόπησης της εταιρείας Alco. 
Εν μέσω covid 19 σχεδόν όλοι οι δείκτες της έρευνας παραμένουν οι ίδιοι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πού οφείλεται αυτή η αξιοθαύμαστη αντοχή της κυβέρνησης μετά από ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης; 
Σε αυτό το διάστημα, ως γνωστόν, κλήθηκε να διαχειριστεί δύο παρατεταμένες κρίσεις.
Μια εθνική και μια υγειονομική, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην κορύφωση της.
Φαίνεται πως:
1. Η θέση της πλειοψηφίας των πολιτών—όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση—ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα μέτρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν επηρεάζει την γενικότερη στάση τους απέναντι της. Της καταλογίζουν το λάθος, αλλά δεν την καταδικάζουν. Ίσως μετρά ακόμα η επιτυχής αντιμετώπιση του covid 19 την άνοιξη.
2. Βλέπουν πως το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Σχεδόν όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται. Κράτη με συστήματα υγείας πολύ πιο ανεπτυγμένα από το δικό μας, βρίσκονται σε υγειονομικό αδιέξοδο. Τα συστήματα υγείας τους βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Αυτό το γεγονός μετρά στην κρίση των πολιτών. Ο πανικός είναι πανευρωπαϊκός, για να μιλήσουμε για την γειτονιά στην οποίαν ανήκουμε.
3. Στο κρίσιμο διάστημα, που εντοπίζεται περί τα μέσα Οκτωβρίου, ουδέν κόμμα πρότεινε το lockdown. Κάποια μάλιστα χάιδευαν τους νέους που έκαναν τα μεταμεσονύκτια πάρτι, ενώ συγχρόνως πρωτοστατούσαν σε πορείες και συγκεντρώσεις.
Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.
Επί πλέον όλα τα κόμματα, συναινούσαν στην έναρξη της τουριστικής περιόδου για να μην χαθεί ολοκληρωτικά αυτή η σαιζόν, με τις γνωστές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Τώρα, εκ των υστέρων, αποδίδουν γι' αυτό ευθύνες στην κυβέρνηση.
4. Η κυβέρνηση στηρίζει γενναιόδωρα όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Έχει κάνει πολλά και υπάρχει η ρευστότητα και η διάθεση να κάνει περισσότερα. Αυτό οι πολίτες το εισπράττουν και το αξιολογούν ανάλογα.
5. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής είναι οι συνεχείς συγκρίσεις. 
Αν ήταν στην εξουσία η αξιωματική αντιπολίτευση θα διαχειριζόταν καλύτερα ή χειρότερα την κατάσταση; 
Αυτό το ερώτημα το θέτουν οι πολίτες κάθε φορά που την κοινωνία την απασχολεί ένα κρίσιμο πρόβλημα. Και η απάντηση που δίνουν, αναλόγως, φθείρει ή ενισχύει την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα παίζει χωρίς αντίπαλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση υστερεί απέναντι στην κυβέρνηση. Ο τρόπος που αυτή αντιμετώπισε τις κρίσιμες καταστάσεις, όταν κυβερνούσε, δεν έχει ξεχαστεί.
6. Οι πολίτες δείχνουν μιαν επιείκεια στην κυβέρνηση, γιατί αναγνωρίζουν πως και αυτοί έχουν ένα μερίδιο ευθύνης για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Δεν τήρησαν τα προταθέντα μέτρα και δεν αυτοπεριορίστηκαν. Σχεδόν οι περισσότεροι, σε στιγμές ειλικρίνειας, ομολογούμε και τις δικές μας υγειονομικές αταξίες, πολλές ή λίγες.
7. Τέλος οι πολίτες σε μια δημοσκόπηση, πέραν του πώς αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση την τρέχουσα κατάσταση, συνεκτιμούν και την γενικότερη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά. Δεν προκαλεί, διαχειρίζεται την εξουσία στο πνεύμα του «σεμνά και ταπεινά».

Τούτων δοθέντων, να μην εκπλησσόμαστε για τις αντοχές των κυβερνώντων και να μην περιμένουμε -πλην δραματικού απροόπτου- την ανατροπή αυτής της εικόνας.