Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Θρύψαλα οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκαμψη - Πώς γύρισε μπούμερανγκ η πρόταση μομφής

Στάχτη και μπούρμπερη 

έκανε ο «Ηγέτης», με την έμπνευση του να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Σταϊκούρα και τη συνακόλουθη αστεία παρουσία του επί τριήμερο στις σχετικές συνεδριάσεις, τις τελευταίες ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να ανακάμψει και να ελέγξει αποκλειστικά ο ίδιος το χώρο της κεντροαριστερής (ΚΙΝΑΛ) και αριστερής (ΜΕΡΑ 25) αντιπολίτευσης, οδηγώντας τους αντίστοιχους σχηματισμούς σε αδιέξοδο...

Του Χρήστου Υφαντή

Ο κ. Τσίπρας κατάφερε (περί κατορθώματος πρόκειται) όχι μόνο να μην πετύχει κανένα από τους ομολογημένους και ανομολόγητους στόχους του, αλλά να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε μια χρυσή ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να επιβεβαιώσουν την απόλυτη πολιτική τους κυριαρχία και – το κυριότερο όλων – να θέσουν, ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας, από του βήματος της Βουλής ισχυρότατα ιδεολογικά ζητήματα με σημαντικότερο την επίσημη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς στα ζητήματα της αντίστασης στους Γερμανούς στην Κατοχή.
Η αστική πολιτική παιδεία του κ. Μητσοτάκη και η εξυπνάδα των συμβούλων του του επέτρεψαν να διαφύγει με ευκολία από τις δήθεν παγίδες που ετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και, ταυτόχρονα, να αντεπιτεθεί χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η ιδιοκτησία της Εθνικής Αντίστασης και η «προστασία της πρώτης κατοικίας».

Στη συζήτηση ενός σχεδίου νόμου, που είναι κοινωνικά άθλιο, πολιτικά επισφαλές, κυβερνητικά τραγικό και  του οποίου η εφαρμογή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον λαό, ο Τσίπρας κατόρθωσε να διασφαλίσει με την άφρονα πολιτική του την πλέον αναίμακτη έξοδο στην κυβέρνηση, να βάλει το δικό του κεφάλι παρέα με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ «στο πάγκο του χασάπη» και να προσφέρει στην υπόλοιπη αριστερού προσήμου αντιπολίτευση γήπεδο για να του επιτεθεί και να του προκαλέσει και «αριστερά προβλήματα».
Στον ΣΥΡΙΖΑ την επαύριο της ολοκλήρωσης αυτής της αυτοκτονικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας η κατάσταση θυμίζει νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid 19: Χάος στους διαδρόμους, γεμάτα κρεβάτια στις εντατικές, πανικός στο προσωπικό και κανένα φως στον ορίζοντα πως κάτι μπορεί να αλλάξει θεαματικά σαν από θαύμα.

Όλα τα στελέχη του κόμματος ζουν ένα μοναδικό deja vu με ένα κυβερνητικό παρελθόν, το οποίο οι περισσότεροι δεν θέλουν να θυμούνται, ακριβώς για να μην είναι αναγκασμένοι να το θυμίζουν και στον ελληνικό λαό. Κατάφεραν, με τις αστείες πρωτοβουλίες του Τσίπρα, ακριβώς το αντίθετο. Να ταξιδέψουν τον Έλληνα στις περιόδους που αυτοί κυβερνούσαν, ο Λαφαζάνης ανέβαινε στις σκάλες έξω από συμβολαιογραφεία που διενεργούσαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η Ζωή εισέβαλε στα γραφεία των συμβολαιογράφων και απειλούσε θεούς και δαίμονες κι ο κοσμάκης έκλαιγε με μαύρο δάκρυ για το σπίτι του που χάνονταν στις τανάλιες των «κορακιών των πλειστηριασμών», χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.
Ήταν τέτοια η ένταση των επιθέσεων που δέχθηκε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που όλα τα κεντρικά στελέχη του κόμματος παρελαύνοντας από το βήμα της Βουλής αναγκάστηκαν να παραδεχθούν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών στη δική τους κυβερνητική θητεία, ανεξάρτητα αν τους περιόριζαν σε δεύτερες και τρίτες κατοικίες και όχι στην πρώτη.
Μετρώντας την επομένη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επί της πρότασης μομφής στον ΣΥΡΙΖΑ τα κέρδη από την επιλογή τους κατέληγαν, οι ψυχραιμότεροι, στο απόλυτο τίποτε. Στο πολιτικό μηδέν.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έπεσε στην παγίδα να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης, ξεπέρασε ευκολότατα το διαδικαστικό εμπόδιο, βγήκε ενισχυμένη πολιτικά και κυβερνητικά, με ισχυρή και α μπλοκ κοινοβουλευτική ομάδα και βρήκε την ευκαιρία να θέσει, έστω και δια της τεθλασμένης, καίρια ιδεολογικά ζητήματα, τα οποία θα βρει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές μέλλον. Για τον άθλιο και κοινωνικά ανάλγητο Πτωχευτικό Κώδικα ούτε λόγος. Ψηφίστηκε μετά πολλών επαίνων και κανείς δεν τον θυμάται ήδη.

Ο Βαρουφάκης, αφού καθύβρισε πολιτικά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να μείνει μακριά του αίματος των όσων θα ακολουθήσουν σε πρακτικό επίπεδο με τις υποχρεωτικές πτωχεύσεις και κραδαίνει ήδη την αριστερή ρομφαία στο πολιτικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβολογώντας, κατά την πάγια αριστερή πρακτική, καθώς δεν μετείχε του εγκλήματος, άρα έχει γήπεδο να παίξει και να σπεκουλάρει απέναντι στον Τσίπρα.

Η κα Γεννηματά εμφανίστηκε υπέρ το δέον καλή και με μια πετυχημένη παρουσία σε όλα τα επίπεδα κατάφερε να αφαιρέσει από τον Τσίπρα το φωτοστέφανο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, να καταστεί εμφανώς μια διακριτή πολιτική παρουσία και να ομογενοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το χώρο της αποκτώντας ακροατήριο και στο παλαιό ΠΑΣΟΚ που εμφιλοχωρεί καιρό τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη μίλησε στην καρδιά του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να της πιστωθεί ότι κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να καταγραφεί ως «η άλλη αντιπολίτευση», αυτή, δηλαδή, που επενδύει στις καλές μέρες του Ανδρέα και του Σημίτη και μπορεί να τις επαναλάβει.

Μετά από την κατάσταση που διαμορφώθηκε οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λογικά θα επιταχυνθούν, κατά βάση σε επίπεδο κόμματος με μοναδικό στόχο να διατηρηθούν, με τις ελάχιστες απώλειες, τα κεκτημένα και τίποτε περισσότερο.
Οι αναφορές του κ. Τσίπρα στο τι θα πράξει εάν ξανακυβερνήσει εκτός από το γέλιο στο επίπεδο της κοινωνίας, που θυμήθηκε αμέσως τα έργα και τις ημέρες του στην «πρώτη φορά αριστερά», προκάλεσαν και πολύ κλάμα στην Κουμουνδούρου για τα περασμένα μεγαλεία που διηγώντας τα κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι ακραιφνείς κομματικοί…


1 σχόλιο:

aik είπε...

Και να τον θαψετε τον Τσιπρα τιποτε δεν θα αλλαξει.158 κοπροσκυλα,τσιρακια της τραπεζικης μαφιας,γονυπετισαν ακομη μια φορα τραβωντας κι αλλο τη θηλια στο λαιμο της κοινωνιας.Φυσικα και ο προισταμενος τους θατη γλυτωσει επειδη ειναι μερος του συστηματος.Γι αυτο,αντι να ψαχνετε το Τσιπρα,το Παπαγο,τον Καποδιστρια,δειτε γιατι ζεσταινονται υπερβολικα τα οπισθια σας.