Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Λάθη και παραλείψεις επιτρέπουν στον Τσίπρα να ομιλεί

Είθισται ένα κόμμα όταν χάνει την εξουσία να βιώνει ημέρες πολιτικής ξηρασίας, εσωκομματικής γκρίνιας και ενδοσκόπησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αυτή τη φάση επί 14 μήνες και θα συνεχίσει διότι αδυνατεί να καταθέσει προτάσεις και να εμφανίσει συγκροτημένο πρόγραμμα και σχέδιο. Όμως λάθη και παραλείψεις επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να ομιλεί και να επιδιώκει να γίνει εκ νέου αρεστός...
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν παρελθόν, κυβερνητικό. Δοκιμάστηκε και στις υποσχέσεις και στις πράξεις και οδηγήθηκε στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και από αυτή τη θέση έχει πλέον στόχο να προσελκύσει όλους όσοι βρεθούν αντιμέτωποι με την καθημερινότητα που εν μέσω κρίσεων, γίνεται και πιο σκληρή.
Προς το παρόν το ακροατήριο είναι μικρό και η ανταπόκριση ελάχιστη, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να αυξηθεί. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, ειδικά όσα δίνουν τροφή στα σενάρια και στους επικριτές της και βρίσκονται στον αντίποδα των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που σήμερα η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.Διότι το να υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι για την ύφεση ευθύνεται η κυβέρνηση, όταν οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι παγκόσμιες δύσκολα πείθει. Όταν όμως "πατάει" πάνω στα λάθη, τότε η κριτική θα αρχίσει να βρίσκει ευήκοα ωτα, ενώ οι παραλείψεις δίνουν ρόλο ύπαρξης στους καταστροφολόγους και τους αρνητές της ανάπτυξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του Σαββάτου και τη χθεσινή του συνέντευξη επιβεβαίωσε πως η αδυναμία του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσουν ορθό αντιπολιτευτικό λόγο έχει καταστήσει μονόδρομο τον λαικισμό, το σκληρό ροκ και το "όχι" σε όλα. Επιβεβαίωσε και ότι επενδύει στην καταστροφολογία αφού για μια ακόμη φορά προέβλεψε έναν καταστροφικό χειμώνα, ανεργία και πείνα.
Έχει επιλέξει τον λαικισμό και το «λεφτά υπάρχουν» επαναφέροντας ρητορική και πολιτικές της περιόδου του μνημονίου – αντιμνημονίου. Με επιχειρήματα του 2012-2014, με υποσχέσεις για παροχές δισεκατομμυρίων προς όλους, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να γίνει εκ νέου αρεστός και λαοφιλής.
Κυρίως, δε, επιχειρεί να ξορκίσει αυτό που ο Νίκος Φίλης περιέγραψε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει στον κόσμο. Κάτι δηλαδή ανάλογο με το «πρόεδρε δεν αρέσουμε πια», το οποίο φέρεται να είχε πει η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν αυτός αναζητούσε τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν πίσω σε ποσοστά από τη ΝΔ.

Προτάσεις δεν διαθέτει. Στην παρούσα φάση δεν τις χρειάζεται. Ως αντιπολίτευση μπορεί να υπόσχεται τα πάντα, το έχει πράξει και στο παρελθόν. Βασικό του μέλημα η δημιουργία κλίματος, γι' αυτό και επενδύει στην καταστροφολογία και στα δεινά που έρχονται τον χειμώνα. Μέριμνα της κυβέρνησης να αποτύχουν οι προβλέψεις και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ομαλής μετάβασης, όσο το δυνατόν, στην επόμενη μέρα.

Ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα, εξακολουθεί να μην ακούγεται. Όχι εξαιτίας των «συμφερόντων» και των «πληρωμενων ΜΜΕ» αλλά διότι δεν παρουσιάζει σχέδιο. 
Το κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό, εξαρτάται από την κυβέρνηση και από τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει στους ρυθμούς που έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει. Ο ορθός λόγος βρίσκεται απέναντι στο σκληρό ροκ και τον λαικισμό. 
Οι πράξεις και το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι αυτά που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Κυρίως αν τα λάθη θα δώσουν βήμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Τεσσερις ωρες συνεντευξη με καρφια ερωτησεις[οχι η γελοιοτητα με τον Μωυση,κκαι μονο λιγα λεπτα στα βοθροκαναλα.Αυτο για σενα ειναι ακριβοδικαιο.Μαλλον οτι θυμασαι χαιρεσαι.Να εισαι βεβαιος οτι,ο οποιοσδηποτε αν δεν ειχε κατι να πει θετικο οι δημοσιοκαφροι θα τον εκανα ρομπα.Και επειδη μαλλον εισαι νεος πολιτικα,τετοιο ολοκληρωτισμο ουτε στη χουντα.Να καταλαβεις ποιο ειναι το μειζον.