Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Το «μόνιμο» καλοκαίρι του Αλέξη Τσίπρα

Προφανώς και τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ πιο περιορισμένης εμβέλειας από εκείνα της κυβέρνησης. 
Η κυβέρνηση άλλωστε λαμβάνει αποφάσεις και η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να ασκεί αυστηρό έλεγχο. 
Με την ίδια λογική λοιπόν είναι απολύτως φυσιολογικό ο εκάστοτε πρωθυπουργός να κάνει πιο έντονη την παρουσία του ακόμα και στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ειδικά όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν από την αντίστοιχη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην περίπτωση όμως του Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση φαίνεται να είναι λίγο διαφορετική... Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει επιδεικτικά απών από την πολιτική σκηνή της χώρας, σε μία περίοδο έντονων διεργασιών που έχουν να κάνουν μάλιστα με σημαντικά εθνικά θέματα
Εάν προσέξει κάποιος τη δραστηριότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα παρατηρήσει ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει προβεί σε καμία δια ζώσης τοποθέτηση εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Μοναδική εξαίρεση η δημοσίευση ενός άρθρου του στην Εφημερίδα των Συντακτών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Για να μην είμαστε άδικοι με τον τέως πρωθυπουργό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι στη θέση του, έχοντας πριν από έναν χρόνο μόλις χάσει εθνικές εκλογές, θα κρατούσαν την ίδια στάση. Θα εκμεταλλεύονταν τις ημέρες του Αυγούστου για ξεκούραση. Η διαφορά όμως είναι ότι αυτός ο Αύγουστος διαφέρει από τους προηγούμενους, μια μια και μία σειρά θεμάτων έχουν ανοίξει μεταξύ αυτών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μην λέει να σταματήσει τις προκλήσεις.

Το πλέον λογικό θα ήταν στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Τσίπρας να κάνει μία δημόσια εμφάνιση ώστε να αποτυπωθεί το στίγμα της πολιτικής του σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή. Παρ' όλα αυτά επιλέγει μία διαφορετική διαδρομή...

Το πρόβλημα πάντως για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε φαίνεται να είναι το ότι προτίμησε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, κάτι που σε τελική ανάλυση το δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Πίσω από αυτή την απουσία του κ. Τσίπρα ορισμένοι βλέπουν την ουσιαστική έλλειψη αφηγήματος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες. Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά από την εκλογική ήττα του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τα πατηματά του αναφορικά με τη δημιουργία μίας νέας πρότασης στην κοινωνία. Ακόμα και στο πολύ ιδιαίτερο θέμα του κορονοϊού δεν έχει βρει ισορροπία μια και στις αρχές της πανδημίας κατηγορούσε την κυβέρνηση για τη διενέργεια μικρού αριθμού τεστ, ενώ σήμερα τη μέμφεται ότι κρύβει τον αριθμό , ξεχνώντας ότι διενεργούνται πολλαπλάσιοι έλεγχοι.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να βρει την περπατησιά του καθώς ο χρόνος μετράει και το μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: