Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

«Δεν κάναμε κάτι που δεν κάνει όλος ο κόσμος»

Αυτά δήλωσε ο γαμπρός του γάμου στην δυτική Θεσσαλoνίκη, όπου και εντοπίστηκαν 16 κρούσματα του Covid 19. 
Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Πως οι άνθρωποι που γιόρταζαν δεν έκαναν κάτι το διαφορετικό από τους λοιπούς καθημερινούς ανθρώπους. 
Συνωστισμένοι σε μια αίθουσα θεώρησαν σκόπιμο να συμπεριφερθούν σαν να έκαναν έναν περίπατο. Καμιά προφύλαξη. Και το θεωρούν ακόμα και σήμερα φυσιολογικό.
Ακριβώς την ίδια συμπεριφορά έχουν και όσοι συμμετέχουν σε συναυλίες, όσοι εκκλησιάζονται, όσοι απολαμβάνουν το ποτό τους... σε ένα μπαρ.
Αυτό είπε ο γαμπρός, θέλοντας προφανώς να δικαιολογηθεί. Άλλωστε, μέχρι πρότινος, και οι πολιτικοί έδιναν και αυτοί με την επιπόλαιη συμπεριφορά τους το κακό παράδειγμα.
Το ζήτημα είναι πως σχεδόν όλοι μας ξεχάσαμε πολύ γρήγορα αυτό που έγινε τον χειμώνα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Σουηδία, στο Βέλγιο και σε όλον τον πλανήτη. Δεν αντέξαμε νέα περιοριστικά μέτρα, έστω πιο ήπιας μορφής.

Και τώρα ο ιός επανακάμπτει σε όλον τον κόσμο.


Από την άλλη την μεριά είναι διάχυτη η αντίληψη πως οι πολίτες και οι οικονομίες των κρατών δεν αντέχουν νέο lock-down. Στο δίλημμα « οικονομικό κραχ ή περισσότεροι νεκροί» φαίνεται πως σήμερα οι κυβερνήσεις επιλέγουν να σώσουν τις οικονομίες τους και όχι τους ανθρώπους.
Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή την απόρριψη λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, κινούνται και οι κάθε λογής αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι, αντικρατιστές.
Τι θα γίνει τελικά; Οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν να στοιχηματίσουν με τον χρόνο που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο;

Ο ρυθμός της ύφεσης των οικονομιών των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, είναι εντυπωσιακός και τρομάζει. Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης το μέγεθος της οικονομικής κρίσης αν συνεχιστούν αυτοί οι πτωτικοί ρυθμοί και στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, αυτοί που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων προκρίνουν, στο προσεχές χρονικό διάστημα, οι πολίτες να πάρουν αυτοί την τύχη τους στα χέρια τους. Να αυτοπεριοριστούν και με κανόνες αυστηρής προσωπικής πειθαρχίας να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση του ιού.

Είναι αυτό εφικτό;


Φαίνεται πως όχι. Και αυτό γιατί αν μια συμπαγής και πολυπληθής ομάδα, για διάφορους λόγους, δεν θέλει να αυτοπεριοριστεί, τότε κινδυνεύουν και όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποι τους από την δική τους την συμπεριφορά.

Στην Γερμανία έγινε χθες μια μεγάλη διαδήλωση κατά των νέων περιοριστικών μέτρων. Πριν από λίγες εβδομάδες στο Βελιγράδι ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση και της αστυνομίας.

Στην πατρίδα μας οπαδοί γιόρτασαν μαζικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα τους, χωρίς κανένα στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης. Άλλωστε τι μέτρα μπορούν να ληφθούν όταν χιλιάδες άνθρωποι, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, πανηγυρίζουν;

Όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως στο τέλος του μήνα θα έχουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων. Ο σχετικά βραδύς χρόνος ωρίμανσης του ιού, αυτό προμηνύει. Κινδυνεύουμε ό,τι κερδίσαμε τον χειμώνα να το χάσουμε το καλοκαίρι;
Αυτό εξαρτάται πλέον από την προσωπική συμπεριφορά του κάθε πολίτη. Η απορία που εξέφρασε ο γαμπρός στην δυτική Θεσσαλονίκη επειδή είναι ανησυχητικά «εύλογη», με κάνει ελάχιστα αισιόδοξο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: