Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ενδείξεις οπισθοχώρησης - H Τουρκία αποσύρει πλοία, κατεβάζει το tweet για έναρξη ερευνών

Σημάδια αποκλιμάκωσης καταγράφονται στο Αιγαίο με σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους. 
Στην ίδια εικόνα συνηγορεί και το γεγονός ότι η τουρκική πρεσβεία της Ουάσινγκτον κατέβασε το tweet που η ίδια είχε ανεβάσει λίγες ώρες νωρίτερα, αναφέροντας ότι το Oruc Reis ξεκινά σεισμογραφικές έρευνες.
Τελικά η πρεσβεία διέγραψε το tweet και το αντικατέστησε με άλλο που αναφέρεται στην αναγγελία της ένραξης ερευνών από τις 21 Ιουλίου. Η ανάρτηση του αρχικού tweet είχε προκαλέσει... προβληματισμό για το αν ισχύει ή όχι και σε πιο βαθμό η εικόνα αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Στο νέο tweet η τουρκική πρεσβεία αναφέρει ότι "το τουρκικό ερευνητικό / ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο αρχικό,εκείνο που διεγράφη, αναφέρονταν ότι «το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για το γεγονός ότι η «Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».


Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας μετέφεραν την εικόνα ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφεται κλίμα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, κάνοντας λόγο για αμοιβαία απόσυρση αριθμού πολεμικών πλοίων των δύο χωρών από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται ανεπτυγμένα τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές δύο μονάδες του τουρκικού στόλου άρχισαν από νωρίς χθες το απόγευμα να κινούνται προς τις βάσεις τους, για να ακολουθήσει ανάλογη απομάκρυνση ελληνικών πλοίων. Εντούτοις και παρά την αποκλιμάκωση, ο Ερντογάν συνέχισε και πάλι χθες την ρητορική των προκλήσεων και των απειλών, λέγοντας μάλιστα «βγείτε στο πεδίο, διαφορετικά ξεκινήστε διαπραγμάτευση».

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι η NAVTEX έχει ισχύ έως τις 2 Αυγούστου, οι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια, όπου και είναι αγκυροβολημένο το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες. «Μετακινήθηκαν κάποιες τουρκικές μονάδες, αξιολογούμε την κατάσταση, υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η NAVTEX είναι ακόμη σε ισχύ», ανέφεραν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές.

"Βγείτε στο πεδίο ή ελάτε για διαπραγμάτευση"


Νωρίτερα χθες ο Τ. Ερντογάν είχε επαναλάβει τις απειλές προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «βγείτε στο πεδίο, διαφορετικά αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».
«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα. Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε ο Τ. Ερντογάν.

Νωρίτερα είχε επαναλάβει την γνωστή τουρκική ρητορική ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος, τους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».
Στην ίδια πάντα λογική, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: