Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Να περιμένεις “θερμό επεισόδιο” είπε η Άγγελα Μέρκελ στον Ερντογάν: “Οι Ελληνες δεν αστειεύονται”

Ο ρόλος που έχει διαδραματίσει η κυβέρνηση της Γερμανίας και προσωπικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, είναι καταλυτικός απέναντι στις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
Όλα δείχνουν πλέον ότι όποιες κινήσεις γίνονται για αποκλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης που δημιούργησαν οι ισλαμιστές της Τουρκία, προέρχονται βασικά από το Βερολίνο...
Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλοανταποκριτή του Open στη Γερμανία, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Τουρκία αποφάσισε να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο τους από το λιμάνι για έρευνες.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ η οποία:
Πρώτον, είπε προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» και θα απαντήσουν σε κάθε πρόκληση. 
Λίγη ώρα νωρίτερα από το τηλεφώνημα στον Ταγίπ Ερντογάν, η ίδια, είχε συνομιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κ. Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά: «Να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες».
Δεύτερον, η καγκελάριος τόνισε προς τον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».
Είναι προφανές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, θέλει στο ίδιο τραπέζι την Αθήνα και την Αγκυρα.
Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως «δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο».
Πληροφορίες που δημοσίευσε το Εθνος της Κυριακής ανέφεραν επίσης πως η κυρία Μέρκελ υπογράµµισε µε απλά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο ότι τη στιγµή που όλοι τη «δείχνουν» ως ηγέτιδα που τον στηρίζει, εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Με εκθέτεις» λένε και στοιχηµατίζουν κάποιοι ότι συµπλήρωσε απευθυνόµενη στον Τούρκο πρόεδρο η κυρία Μέρκελ.
Μάλιστα οι πληροφορίες καταλήγουν µε τη βεβαιότητα ότι η Αγγελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι είναι στο χέρι του, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να µπορέσει η Τουρκία να ενσωµατωθεί σε έναν διάλογο µε την Ευρώπη.
Στην αντίθετη περίπτωση -φαίνεται ότι του διεµήνυσε- κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και η… µόνη συζήτηση που θα ξεκινούσε στο πλαίσιο της ΕΕ και της γερµανικής προεδρίας θα αφορούσε τις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας.
ΠΗΓΗ: ΚΑΝΑΛΙ OPEN

Δεν υπάρχουν σχόλια: