Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ξηλώνεται το… χρυσό πουλόβερ των MKO: Οι έλεγχοι έβγαλαν «λαβράκια» με έσοδα εκατομμυρίων!

Χρυσές δουλειές αποδεικνύεται πως κάνουν οι περίφημες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αυξάνοντας τόσο τα έσοδά τους, όσο και τους υπαλλήλους τους, στο διάστημα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Όπως φαίνεται, η δυστυχία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αλλά και το πρόβλημα διαχείρισης που αυτοί δημιουργούν στην ελληνική κοινωνία, αποτελούν «χρυσωρυχείο» για κάποιους, που πλουτίζουν κάνοντας εμπόριο… ανθρωπιάς!
Από την έρευνα που διεξήγαν τις προηγούμενες ημέρες αστυνομικοί και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, διαπιστώθηκε ότι μια ΜΚΟ που το 2013 είχε 50 εργαζομένους, έφτασε το 2019 να έχει… 1.050!
Έκπληξη προκάλεσε στο ελεγκτικό κλιμάκιο και η κατακόρυφη αύξηση εσόδων που είχε μια άλλη οργάνωση, η οποία μέσα σε μια πενταετία αύξησε τα έσοδά της κατά… 23 εκατομμύρια ευρώ!
Σε πρώτη φάση, έπειτα από σχετικές καταγγελίες, έγινε έλεγχος σε τρεις ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ασυνόδευτων παιδιών, με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μία. Το υλικό από τις εφόδους στις συγκεκριμένες οργανώσεις σφραγίστηκε και μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο, ενώ παράλληλα υπολογιστές και αρχεία γίνονται φύλλο και φτερό.

Έλεγχος στο 15-20% των ΜΚΟ μέσα στο καλοκαίρι

Τις επόμενες ημέρες, στο στόχαστρο των ειδικών κλιμακίων ελέγχου θα μπουν ακόμη δέκα ΜΚΟ, αυτή τη φορά με έδρα στην Περιφέρεια και μικρότερο κύκλο δραστηριοτήτων. Τελικός στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να ελεγχθεί δειγματοληπτικά, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, το 15-20% των ΜΚΟ, σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στην ανεξέλεγκτη δράση κάποιων οργανώσεων.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Αντικείμενο ελέγχου αποτελεί, επίσης, η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Στόχος της ανεξάρτητης αρχής, είναι τον Σεπτέμβριο να υπάρχει πλήρης εικόνα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο του μεταναστευτικού, για να περάσουν στην επόμενη φάση που αφορά ΜΚΟ οι οποίες κινούνται σε άλλα πεδία.

www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: