Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Fortune για Ελλάδα: Δίνει το παράδειγμα πώς μια χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα

«Αν στις αρχές Φεβρουαρίου, κάποιος προέβλεπε πως η αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία του κορονοϊού θα ήταν πιο ισχυρή από εκείνη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενδεχομένως να τον κατηγορούσαν πως περνά πολύ χρόνο με τον Διόνυσο, τον Έλληνα Θεό του κρασιού». 
Με αυτόν τον πρόλογο, ένα άρθρο στο περιοδικό Fortune αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία.
Το άρθρο των δύο στελεχών του φημισμένου Ινστιτούτου Brookings σημειώνει παράλληλα πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδειγμα... ανά τον κόσμο για την επιστροφή στην κανονικότητα και τον τουρισμό.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με ωδίνες που θα τρόμαζαν ακόμη και τον Ηρακλή», σημειώνει το δημοσίευμα, που περιγράφει πως η πανδημία του κορονοϊού βρήκε την Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία λιτότητας, με ένα ετοιμόρροπο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι αρθρογράφοι περιγράφουν τις ενέργειες στην υγεία, με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και την πρόσληψη 3.500 γιατρών και νοσηλευτών με αφορμή τις δωρεές από μεγάλα ιδρύματα όπως το Ωνάσης και το Νιάρχος.
Σε μια κίνηση εκ διαμέτρου αντίθετη με παλαιότερους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, που κατηγορούσαν τους ειδικούς όποτε χρειαζόταν να λάβουν σκληρά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ανέδειξε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα επέδειξε σταθερότητα στον στόχο και την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα όμως οι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι η χώρα στάθηκε τυχερή καθώς είναι μικρότερη, πιο εύκολα διαχειρίσιμη από την κεντρική εξουσία και λιγότερο συνδεδεμένη σε διεθνές επίπεδο από τα μεγαλύτερα «ευρωπαϊκά της αδέρφια».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο γιατί ο τουρισμός αποτελεί κλειδί για την ελληνική οικονομία και ένα από τα φωτεινά σημεία στην οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019. Ωστόσο αυτό μπορεί να είναι και η «Αχίλλειος Πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας αφού ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, το υπουργείο τουρισμού της Ελλάδας αναμένει μείωση επισκεπτών κατά 50% αυτή τη χρονιά, σημειώνουν οι αρθρογράφοι.

Το δημοσίευμα περιγράφει πως ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο θα δώσει την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες και συμπληρώνει πως η Ελλάδα έχει έτσι μια χρυσή ευκαιρία να φανταστεί από την αρχή το ταξίδι και να θέσει τα παγκόσμια στάνταρντ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: