Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Το crash test της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις θα βρεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. 
Μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη αντίδραση στην πανδημία του κορονοιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει τις ισχυρές αναταράξεις που έχει προκάλεσει ο ιός στην οικονομία της χώρας. 
Σε μία περίοδο που οι προοπτικές έδειχναν θετικές, η εξάπλωση του ιού αναμένεται να “βυθίσει” την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση για την τρέχουσα χρονιά, όπως θα συμβεί και στην ευρωπαική οικονομία... συνολικά.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις , ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, βλέπουν το μέλλον με μεγάλη ανησυχία και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι κοντά στην ανεργία. 
Οπως πληροφορείται το liberal.gr στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει έντονη ανησυχία για την εικόνα από το ερχόμενο φθινόπωρο και ήδη σενάρια ανάσχεσης έχουν γίνει αντικείμενα επεξεργασίας.

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό βασικό όχημα ενίσχυσης του θα αποτελέσει το πλαίσιο , σε επίπεδο ευρωπαικής επιτροπής, το οποίο θα παρουσιαστεί πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη από την Κομισιόν. 
Σημείο κλειδί για την Ελλάδα η τόνωση των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό.
Η Ελλάδα γιαυτό το λόγο έχει προτείνει να γίνονται τεστ στη χώρα αναχώρησης γι’ αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν. Στη χώρα άφιξης να δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ. Aπό τη στιγμή που θα γίνονται τεστ σε όλους, αρα θα πετούν μόνο όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, τα αεροπλάνα θα πετούν με πληρότητα και η κανονικότητα θα μπορεί να επανέλθει έστω και σε κάποιο βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό διμερείς επαφές έχουν γίνει του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με πολλούς ομολόγους του και κάποιες χώρες εκτος ΕΕ, ενώ κράτη όπως το Ισραήλ ετοιμάζονται να επαναφέρουν τις αεροπορικές συνδέσεις.

Το ευχάριστο για τη χώρα μας είναι ότι καταγράφεται “κύμα” θετικών δημοσιευμάτων τις τελευταίες ώρες στον Ξένο Τύπο. 
Μετά τα επαινετικά δημοσιεύματα για την επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας να ελέγξει την επιδημία , η διαφήμιση της χώρας μας ως τόπο που αξίζει να κάνει κάποιος διακοπές με ασφάλεια, έχει πάρει το χαρακτήρα δωρεάν καμπάνιας, στοιχείο το οποίο «γίνεται διαφήμιση της χώρας που θα χρειάζονταν πολλά εκατομμύρια για να την κάνουμε» όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη των χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία (Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ελλάδα) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ των χωρών αυτών που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα με στόχο να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ χωρών, με βάση κανόνες.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με δεδομένα τα προβλήματα σε άλλες χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία) και σε άλλες αγορές (πχ Τουρκία) η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο της συρρικνωμένης τουριστικής αγοράς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν την ίδια ώρα ότι η μεγάλη αυτή κρίση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιτυχίες για την Ελλάδα. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα θεωρούν ότι αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας εξαιτίας της έγκαιρης αντίδρασης στο θέμα του κορονοιού θα συμβάλει και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος. Μεγάλος στόχος άλλωστε αποτελεί η φετινή ύφεση να δώσει του χρόνου της θέση της σε μία δυναμική ανάπτυξη .
Γιαυτό συνεχίζονται οι συζητήσεις για επενδύσεις και μεσα στην εβδομάδα έκλεισαν δυο μεγάλες επενδύσεις ξένων σε start ups (μια στην Αθήνα και μια στην Πάτρα) ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ξένα funds για συμμετοχή στην Forthnet. 
Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η δικαστική απόφαση για το καζίνο του Ελληνικού , που ήρε και το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η επένδυση.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: