Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι θυρίδες και…άγιο είχαμε

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που λένε και κάνουν, μας βοηθούν να μην ξεχνάμε τους 54 μήνες της διακυβέρνησης τους. Και αυτό κάνει καλό στον τόπο.
Κατά την κατάθεση του στην Προανακριτική επιτροπή, ο πρώην υπουργός Π.Πολάκης παραδέχθηκε πως υπήρχαν σκέψεις, το αμαρτωλό καλοκαίρι του 2015, να κατασχεθεί το περιεχόμενο των θυρίδων που βρισκόταν στα υπόγεια των τραπεζών. Κάτι σχετικό είχε πει τότε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών... κ.Ν.Βαλαβάνη. Μάλιστα ένας άλλος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μια πρόχειρη εκτίμηση του αριθμού των θυρίδων και τις υπολόγισε στις 230.000 περίπου.
Προχωρημένες σκέψεις για «ταξική» πολιτική!
Γιατί δεν υλοποίησαν τον σχεδιασμό τους; Για τον ίδιο λόγο που μετέτρεψαν το «περήφανο» ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Φοβήθηκαν.
Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως και αυτή η επιλογή βρισκόταν μέσα στους σχεδιασμούς τους. Μέσα στην απόγνωση τους για το γεγονός πως αυτοί βαρούσαν μεν το νταούλι, αλλά οι αγορές δεν χορεύαν, προσπαθούσαν να βρουν λύσεις έξω από τους υφιστάμενους θεσμούς.

Η κρατικοποίηση των θυρίδων και η κατάσχεση των μετρητών που υπήρχαν σε αυτές, με οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση και αν συνέβαινε, δεν θα έπαυε να ήταν μια κλοπή με δράστη μια κυβερνητική πλειοψηφία. Επιπροσθέτως, μια τέτοια ενέργεια πειρατείας προϋπέθετε την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Και αυτό το υπαινίχθηκε τότε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Π.Καμμένος. Συνεπώς είχαμε προ των πυλών ένα οργανωμένο σχέδιο εκτροπής. Είχαμε σκέψεις για αλλοίωση του πολιτεύματος. Ως γνωστόν ουδέποτε από την Μεταπολίτευση και μετά κηρύχθηκε η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Είναι αυτονόητο πως αν τελικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υλοποιούσε το σχέδιο κρατικοποίησης των θυρίδων, θα βρισκόταν μπροστά στις αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ίσως και γι΄αυτόν τον λόγο ο Π.Καμμένος μίλησε εκείνες τις ημέρες για τον Στρατό που θα αναλάβει την τήρηση της τάξεως.

Τα όσα αποκαλύπτουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, δικαιώνουν όλους εμάς που, από την αρχή, προειδοποιούσαμε για τους σχεδιασμούς τους. Τότε που οι περισσότεροι θεωρούσαν αυτό το κόμμα ως το νέο ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλοί συντηρητικοί πολίτες το ψήφισαν για να τιμωρήσουν τους Σαμαροβενιζέλους για τον …ΕΝΦΙΑ.

Σε όλες μας τις αναλύσεις, ακόμα και σήμερα, θα πρέπει να θεωρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαρξιστικό—λαϊκιστικό. Δεν μεταλλάσσεται, δεν μεταρρυθμίζεται. Όσοι έχουν παρόμοιες αυταπάτες, καθημερινά διαψεύδονται.
Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως, σύμφωνα με την μαρτυρία τού Π.Λαφαζάνη, ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου, την ιδέα για κατάληψη του Νομισματοκοπείου την είχε ένας από τους στενούς συνεργάτες του Α.Τσίπρα, και όχι ο ίδιος, όπως ψευδώς υποστηρίζεται.

Τελικά η πατρίδα μας εκείνες τις κρίσιμες ημέρες σώθηκε για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί ανήκε στην Ευρωζώνη και εκεί υπήρχαν δυνάμεις που ήθελαν να μας κρατήσουν μέσα στο ευρώ, ενώ οι συνέπειες της εξόδου θα ήταν οδυνηρές και δυσβάστακτες για τους απλούς πολίτες.
Κάτι που το είχε επισημάνει τότε με παρρησία ακόμα και το ΚΚΕ.


Σήμερα, με την ασφάλεια της ύστερης γνώσης και με τα όσα σταδιακά αποκαλύπτονται, μπορούμε να πούμε πως η έξοδος από την ευρωζώνη θα συνοδευόταν μοιραία και από την κατάλυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Ας είναι καλά οι κάθε Πολάκηδες που μας υπενθυμίζουν από τι γλιτώσαμε.

Τελικά…άγιο είχαμε!


Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: