Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Το εύρημα για Τσίπρα και ο «καθαρός διάδρομος» Μητσοτάκη

Πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος για την συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλόγως την οπτική με την οποία αναλύει την πολιτική κατάσταση . 
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που αναμφίβολα θα πρέπει να εντοπιστεί και να ειπωθεί, μια και πιθανόν να αποτελεί βασικό συστατικό της στάσης του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τον ήπιο πολιτικό λόγο και για την σχεδόν μηδενική κριτική στην κυβέρνηση.
Ο κ.Τσίπρας στον Αλφα κράτησε χαμηλούς τόνους για μία σειρά χειρισμών της κυβέρνησης, για τους οποίους οι περισσότεροι θα περίμεναν να ξιφουλκίσει... εναντίον του πρωθυπουργού, όπως έκανε άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα. Ολοι θυμούνται την σκληρή κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση την περίοδο της καραντίνας, με μία μικρή εξαίρεση τις πρώτες μέρες. 
Η τηλεοπτική εμφάνιση λοιπόν του κ.Τσίπρα κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μακριά από οξείς εκφράσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς προφανώς και μπορεί να αποτελεί απλώς μία τυχαία κίνηση ή μία απλή επιλογή τακτικού ελιγμού, στο πλαίσιο της πολιτικής σκακιέρας.
Ενδεχομένως όμως να μην είναι κάτι το μεμονωμένο και να εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική αλλαγής της αντιπολιτευτικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και θα φανεί στο μέλλον. Σε αυτό δεν αποκλείεται να έχει συμβάλλει και η εικόνα που έχει αποκομίσει η κοινωνία για τον τρόπο που χειρίστηκε τα ζητήματα της πανδημίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδιαφέρον έχει ένα από τα ευρήματα της Metron Analysis για το Μέγκα
Στο ερώτημα για την αξιολόγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε ένα μήνα (Απρίλιο-Μάιο), την περίοδο δηλαδή της εξάπλωσης του ιού στη χώρα καταγράφηκε μείωση των θετικών γνωμών από το 33% (Απρίλιος) έπεσε στο 25% (Μάιος). 
Από το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι το σκληρό ροκ δεν είχε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας.

Στον αντίποδα και η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποτυπώνει την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη την τρέχουσα χρονική συγκυρία, η διάρκεια της πάντως προφανώς και είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό.


Στο Μέγαρο Μαξίμου στέκονται ιδιαίτερα στην πρόταση της Κομισιόν και θεωρούν ότι η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθούν στις προτάσεις της Επιτροπής και οι τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης»:

-Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Με βάση το αναλογούν ποσό, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (5η στη σειρά) σε απόλυτο μέγεθος και πιθανότατα η πρώτη σε κατά κεφαλήν, γεγονός που αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Η αξιοπιστία αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά οφείλεται στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος έθεσε ήδη από τον Μάρτιο τα θέματα αυτά, μέσω διαδοχικών τηλεδιασκέψεων που πραγματοποίησε όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε διμερές επίπεδο, με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως επιμένει συνεργάτης του πρωθυπουργού.
-Να είναι ευέλικτο. Στις προτάσεις της Επιτροπής, προβλέπεται ο τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο Πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της Κυβέρνησης με στόχο την απολιγνιτοποίηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
-Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
-Να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι η περίοδος της σκληρής κόντρας Μητσοτάκη - Τσίπρα μόλις άρχισε και τα όποια λάθη και από τις δύο πλευρές θα αρχίσουν να κοστίζουν ολοένα και περισσότερο.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: