Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Ομπρέλα προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε πλήρη εφαρμογή θέτει το σχέδιο του για άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρώτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού συνιστά η αναθέρμανση της αγοράς και η στήριξη της παραγωγικής Ελλάδας που επλήγη από την πανδημία και τα αναγκαστικά μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω το θέμα αυτό και το παρακολουθεί μαζί με τους στενούς του συνεργάτες σε καθημερινή βάση.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη του στην οδό Ερμού σε μία προσπάθεια να κάνει αυτοψία για το ξεκίνημα και να... διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης και στοχεύουν στο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία.

Ήδη το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα έχει λάβει σάρκα και οστά με τις εξής πρωτοβουλίες:

-Συγκροτήθηκε -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, που θα εγγυάται τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, με ενέσεις ρευστότητας που θα φθάσουν συνολικά τα 3,5 δις.

-Ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

-Έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή από πληττόμενες επιχειρήσεις, εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.

- Έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

- Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.

- Από την Δευτέρα 18 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: