Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Οι εικόνες που «εξόργισαν» το Μαξίμου

Όποιος θεώρησε ότι ο κορονοϊός έχει ηττηθεί πιθανότατα θα πρέπει να αναθεωρήσει. 
H εικόνα μπορεί να είναι σαφέστατα καλύτερη όμως η απειλή για την ανθρώπινη ζωή δεν έχει εκλείψει. 
Οι εικόνες σε διάφορες πόλεις της χώρας όπου αργά το βράδυ καταστήματα παίζουν μουσική και προμηθεύουν δήθεν ποτά take away, με τους πελάτες να περιμένουν όρθιοι, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης “χτύπησαν” συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Οι καταστάσεις αυτές, παρότι σποραδικές σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκάλεσαν την... αντίδραση της κυβέρνησης, αφού πρώτα έγιναν αντικείμενο συζήτησης και ανάλυσης κατά τη διάρκεια της καθημερινής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την πολιτική προστασία και την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Μπορεί σε πρώτη τουλάχιστον φάση να μην αλλάζει κάτι από τον υπό υλοποίηση σχεδιασμό σταδιακού “ξεκλειδώματος” της χώρα, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι σε καθημερινή βάση έχουν να λύσουν μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Από τη μία την ανάγκη για επαναφορά της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην επικράτεια και από την άλλη την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει σαφή εντολή για άμεση ενημέρωση ανάλογων περιστατικών αλλά και για την παραδειγματική αντιμετώπιση των υπευθύνων. Στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι εντείνονται και τα πρόστιμα θα πολλαπλασιαστούν εφόσον απαιτηθεί. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί οι εξελίξεις θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση και αναλόγως θα σχεδιάζονται αναθεωρήσεις. Η πρόοδος θα είναι σταδιακή και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με προσοχή, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

“Κλειδί” για την επιτυχία θα είναι εκ νέου η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνη στις υποδείξεις των ειδικών. Θα ήταν, άλλωστε, άδικο να χαθούν οι επιτυχίες των προηγούμενων μηνών, που ήταν καρπός συλλογικών θυσιών” ξεκαθαρίζει κυβερνητική πηγή.

Με αφορμή πάντως τα περιστατικά με τα ποτά “στα όρθια” επανήλθαν στο προσκήνια τα σενάρια τοπικών lockdown, σε περίπτωση που δε θα υπάρξει η ανάλογη συμμόρφωση. Η πορεία υλοποίησής του κυβερνητικού σχεδιασμού αξιολογείται καθημερινά και θα λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις, κάτι που δεν αποκλείει είτε την επίσπευση της άρσης περιορισμών είτε την επιστροφή στην αυστηρότητα.

“Όπου ανακύψει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, η κυβέρνηση θα κινηθεί ανάλογα. Όπου είναι δυνατή η απρόσκοπτη εφαρμογή του «ανοίγματος» της κοινωνίας και της οικονομίας, το σχέδιο θα προχωρήσει, πάντοτε με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών” επισημαίνει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη , ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του με αφορμή τις εικόνες των τελευταίων ωρών. 
Πάντως η μέχρι σήμερα γενική εικόνα συνολικά είναι ικανοποιητική, ενώ η πρώτη ανάλυση πάνω σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα θα γίνει γύρω στις 18 Μαΐου όταν και θα ληφθεί η απόφαση για το περαιτέρω άνοιγμα ή όχι των σχολείων.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: