Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

H δύσκολη «άσκηση ισορροπίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην πολιτική κάνεις κινήσεις και περιμένεις τα αποτελέσματα τους. 
Οι πολίτες είτε θα σε υποστηρίξουν είτε θα σε αποδοκιμάσουν μπροστά στην κάλπη. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όπως επισημαίνει συνεργάτης του, έκανε συγκεκριμένες , «καθαρές» επιλογές :
Να προχωρήσει γρήγορα στην λήψη περιοριστικών μέτρων, πριν από πολλές ευρωπαΪκές χώρες. 
Παράλληλα δε θέλησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και μέσα από τηλεοπτικά μηνύματα του δήλωνε παρών σε όλες τις φάσεις της δοκιμασίας, αποφεύγοντας να κλειστεί στο...
Μέγαρο Μαξίμου.
Προφανώς και η παραπάνω τακτική θα κριθεί, όταν έρθει η ώρα με τους πολίτες να είναι οι απόλυτοι κριτές. Μέχρι τότε όμως ο κ.Μητσοτάκης δε δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει ρότα και επιμένει να επενδύει στο δρόμο του ρεαλισμού και του ορθολογισμού όπως χαρακτηριστικά σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμα του αφού ξεκαθάρισε ότι εφησυχασμός δεν υπάρχει, έθεσε τις βάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας, χωρίς κραυγές και κυρίως χωρίς να κρύψει το γεγονός ότι οι συνέπειες από την εξάπλωση του ιού θα είναι σημαντικές.
«...Eνας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει» 
είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποσιωπήσει την σκληρή πραγματικότητα ότι η επόμενη μέρα θα βρει την Ελλάδα με οικονομικά βάρη εξαιτίας της πανδημίας, τα οποία θα σηκώσουν οι πολίτες, προαναγγέλοντας μάλιστα ότι αυτό θα γίνει με δίκαιο τρόπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σκόνη φαίνεται πως σήκωσε, από συγκεκριμένους «κύκλους», η αναφορά του κ.Μητσοτάκη που έκανε σε πρώτο ενικό και αφορά στην αρχή της κυβερνητικής θητείας. Κάποιοι έσπευσαν να την ερμηνεύσουν ως προαναγγελία εκλογών. «Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία» 
σημείωσε ο πρωθυπουργός με κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν ότι ουδεμία σχέση με προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είχε η αναφορά του, συμπληρώνοντας ότι στόχος της τοποθέτησης ήταν η αναγκαιότητα επαναφοράς στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης θα κληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσει το πότε θα ανάψει το «πράσινο φως» στην άρση ορισμένων τουλάχιστον περιοριστικών μέτρων. 
Μία απόφαση που δεν είναι καθόλου απλή και εύκολη αφού ο κορονοιός συνεχίζει να καιροφυλακτεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προσεχές χρονικό διάστημα ο κ.Μητσοτάκης θα έχει να υλοποιήσει μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας έχοντας από την μία το σοκ στον τομέα της οικονομίας εξαιτίας του κορονοιού και από την άλλη την προστασία της ανθρώπινης ζωής..

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: