Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ορθόδοξα περί κορονοϊού

Το κείμενο που ακολουθεί γράφηκε ως απάντηση σε άλλο, που αναρτήθηκε με θέμα την απαγόρευση από το Ελληνικό Κράτος της τέλεσης των θείων ακολουθιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τις ημέρες του Πάσχα. Ενώ θα ήταν σωστό και πρέπον να επισυνάψω και το πρώτο κείμενο, δεν το κάνω, γιατί δεν θα ήθελα να αισθανθούν και άλλοι, όπως εγώ, απογοήτευση από έναν λόγο άδικο, σκληρό και φανατισμένο. Ας σημειωθεί ότι την απάντησή μου την έστειλα στον ιστότοπο (για να μην παραθέσω το όνομά του, χρησιμοποιώ τα γράμματα Α.Ο.), για να τη δημοσιεύσει, κάτι που όμως δεν έγινε. Το γεγονός αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας.
Αγαπητοί του blog A.O.,
Σε απάντηση του κειμένου που αναρτήσατε, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω τα παρακάτω: ...
Όλοι οι χριστιανοί, και ιδίως αυτοί που διακονούν την Εκκλησία με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και να πειθαρχούν στις άνωθεν εντολές. Πρέπει να κάνουν υπακοή. Υπακοή δεν κάνουμε μόνο στον πνευματικό μας αλλά και σε όλους που η Πολιτεία και η Εκκλησία τους έχει ορίσει αρμόδιους και επικεφαλής να αποφασίζουν για το κοινό καλό. Που, επιτέλους, είναι ειδικοί και διακεκριμένοι στη δουλειά τους.
Επί του προκειμένου
Δεν είναι καλός χριστιανός εκείνος που ίσως έχει τον ιό και πηγαίνει στον Ναό, με ενδεχόμενο να κολλήσει και τους άλλους εκκλησιαζόμενους. Ο ίδιος θα είχε ενδεχομένως το δικαίωμα –κάτι που πάλι σηκώνει μεγάλη συζήτηση– να αποφασίσει μόνο για να εκθέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του και κανένα άλλον. Αλλά όταν υπάρχει περίπτωση να μεταδώσει τον ιό και σε άλλους, ιδίως γέρους και παιδιά, θα πρέπει να συγκρατείται και να μην εκκλησιάζεται για όσο διάστημα είναι, ή πιθανόν να είναι, φορέας του ιού. Αυτή η συγκράτηση δεν είναι έλλειψη πίστης. Το να είναι άρρωστος κάποιος και να πηγαίνει στον ναό δεν είναι γενναιότητα αλλά επικίνδυνη συμπεριφορά, και στην περίπτωση του κορονοϊού δείχνει έλλειψη σεβασμού και αγάπης προς τους άλλους. Ιδίως μάλιστα που ο ιός τις πρώτες μέρες της εκκόλαψής του, ενώ μεταδίδεται, δεν φανερώνει συμπτώματα.
Τα παραπάνω, βεβαίως, δεν έχουν να κάνουν με τη συζήτηση περί του αν με τη Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Διότι οι χριστιανοί πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν μπορεί το Σώμα και το Αίμα του Χριστού να μεταδίδει αρρώστιες. Εντούτοις, κανείς δεν λέει ότι αν ένας, που έχει προσβληθεί από τον ιό, πάει στην Εκκλησία και καθίσει δίπλα σε κάποιον υγιή, δεν μπορεί να τον κολλήσει. Μην ξεχνάτε ότι στον Μεσαίωνα ολόκληρα μοναστήρια ξεκληρίστηκαν από μοναχούς, επειδή κάποιος τους μετέδωσε την πανούκλα.
Δεύτερον: Η Εκκλησία μας δεν βρίσκεται σε διωγμό, όπως άκριτα υποστηρίζετε, αντιθέτως στην Ελλάδα το ποσοστό όσων πιστεύουν στον Χριστό είναι πολύ μεγάλο και, επιπλέον, η στάση του Κράτους προς την Εκκλησία ήταν και είναι φιλικότατη. Από την άλλη, εχθρούς η Εκκλησία πάντα είχε, αλλά σε αυτούς δεν πρέπει να συνυπολογίζουμε το σύνολο όσων δεν πιστεύουν στον Θεό. Διότι ο ίδιος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ελεύθερο, και μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας του είναι και το να πιστεύει και το να μην πιστεύει. Και είναι μέγιστη αμαρτία προς τον ίδιο τον Θεό να μιλάμε για όσους δεν πιστεύουν με λόγια υβριστικά και προσβλητικά. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίζουν τον Θεό και την Παναγία κάθε μέρα και Αυτός δεν τους τιμωρεί. Είναι Αγάπη και δεν τους τιμωρεί. Και μέχρι την τελευταία στιγμή τους δίνει ευκαιρίες να σωθούν. Αλλά, δυστυχώς, κάποιοι από μας βασιλικότεροι του Βασιλέως, όσους δεν πιστεύουν τους ονομάζουν εχθρούς της Εκκλησίας και θέλουν να τους «στήσουν στον τοίχο». Ακόμη, η άποψη ότι η Επιστήμη είναι εχθρός της Θρησκείας και της πίστης μας, είναι τελείως λανθασμένη, για να μην πω σκοταδιστική. Ο Χριστιανισμός δεν «χαρίζει» την Επιστήμη στους αθεϊστές. Απλώς, άλλοι επιστήμονες αναγνωρίζουν σε αυτό που βλέπουν την ύπαρξη του Θεού και άλλοι την μη ύπαρξή του. Πάνω κι από τη μία άποψη και από την άλλη άποψη είναι η ΠΙΣΤΗ.
Όσο για την προσωπική επίθεση που κάνετε στον κ. Τσιόδρα, είναι τουλάχιστον ανοίκεια. Είναι ένας κρατικός λειτουργός, ένας σοβαρός επιστήμων, που προσπαθεί με την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής, όπως και πολλοί άλλοι στις αρμόδιες ομάδες, να σώσει τη μάνα μας, τα παιδιά μας, τους εαυτούς μας. Για να μπορούμε σε λίγο καιρό και πάλι να εκκλησιαζόμαστε και να κοινωνούμε, να ψάλλουμε και να ευφραίνεται η ψυχή μας.
Τέλος, κάποιοι από εμάς, ελπίζουμε μόνο για φέτος και εξ ανάγκης, θα κάνουμε Ανάσταση μπροστά στην τηλεόραση. Όπως κάνουν οι «αλειτούργητοι ποιμένες του Παπαδιαμάντη», οι ναυτικοί μας, οι ξενιτεμένοι, οι υλοτόμοι, όσοι δουλεύουν σε απομακρυσμένα εργοτάξια, που μπορεί να είναι καλύτεροι χριστιανοί από όλους μας…. Θ’ ακούσουμε και θα ψάλλουμε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και θα φιληθούμε. Και θα προσευχηθούμε στον Θεό να μας έχει όλους καλά, και αυτούς που αισθάνονται την ανάγκη να επιδείξουν τη μεγάλη δύναμη της πίστης τους, και στους άλλους, που πιστεύουμε ότι ο χριστιανός οφείλει συν τοις άλλοις να είναι και λογικός και αλτρουιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: