Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Δεν φτάνει η απόσταση δύο μέτρων για όσους κάνουν τζόκινγκ

Πανεπιστημιακή μελέτη από το Βέλγιο και την Ολλανδία προειδοποιεί τους αθλούμενους ότι η απόσταση των δύο μέτρων όταν κάνουμε τζόκινγκ ή ποδηλασία δεν παρέχει επαρκή προστασία για την μόλυνση από τον κορωνοϊό.
Ο Bέλγος καθηγητής αεροδυναμικής Μπερτ Μπλόκεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής σχετικής μελέτης στα πανεπιστήμια του Λέουβεν (Βέλγιο) και του Αϊντχόφεν (Ολλανδία), είπε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι... η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι αρκετή αν βρισκόμαστε στο ρεύμα του αέρα ενός άλλου ατόμου.
«Όταν κάνετε τζόκινγκ και εκπνέετε, τα σταγονίδια της εκπνοής είναι τόσο ελαφριά που δεν κινούνται μαζί σας. Μένουν πίσω από εσάς στο σύννεφο του αέρα και χρειάζονται κάποιο χρόνο για να πέσουν στο έδαφος»
εξήγησε ο Μπλόκεν.
«Αν περπατάω τώρα από πίσω σας, τότε δεν είναι αρκετός ο χρόνος να πέσουν και επομένως κινούμαι κατευθείαν προς αυτό το σύννεφο. Το μήκος του ρεύματος του αέρα που δημιουργείται από κάποιον ο οποίος κάνει τζόκινγκ ή ποδήλατο εξαρτάται από το μέγεθος του σώματος και φτάνει έως 20 και 25 μέτρα».
Για αυτό και ο καθηγητής Μπλόκεν συνιστά όταν αθλούμαστε να προσέχουμε οπωσδήποτε οι αποστάσεις να είναι μεγαλύτερες. Η απόσταση των δύο μέτρων στην περίπτωση που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ είναι πάντως επαρκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: