Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ώρα αποφάσεων για άρση των μέτρων, τα δεδομένα και τα θολά σημεία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου ο φάκελος με όλα τα δεδομένα και τις σκέψεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναφορικά με το «ξεκλείδωμα» της χώρας.
Μετά από τις διαρκείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον Νίκο Χαρδαλιά, την ομάδα εργασίας υπό τον Άκη Σκέρτσο οι επόμενες ώρες είναι αφιερωμένες στην ανάλυση των επιμέρους πτυχών ενός εξαιρετικά δύσκολου γρίφου.
Όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή ο κ.Μητσοτάκης μέσα στις επόμενες ώρες θα... καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις , τις οποίες και θα δημοσιοποιήσει με τηλεοπτικό του μήνυμα την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.
Όλες οι πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι διαβουλεύσεις έχουν καταλήξει σε τρία βασικά στοιχεία:
- Η χαλάρωση θα αρχίσει την Δευτέρα 4 Μαΐου, μια και μεσολαβεί το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
- Το τρέχον σχολικό έτος θα πάρει παράταση για περίπου έναν μήνα.
- Η πρώτη φάση«ξεκλειδώματος” θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα γίνει σταδιακά. 
Σε γενικές γραμμές θα υπάρχουν τρείς φάσεις: Αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου
Ο γενικός κανόνας είναι ότι ανοίγει νωρίτερα ότι δεν έχει συνωστισμό και ότι είναι «έξω». Το «έξω» θα είναι μια λέξη που θα ακούμε συνεχώς στο εξής, αφού ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους. 
Όπως πληροφορείται το liberal.gr στους κόλπους της αρμόδιας επιτροπής λοιμοξιωλόγων δεν καταγράφηκε ομοφωνία καθώς οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να έχουν μία ενιαία θέση αναφορικά με το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά ούτε και στο πώς και πότε θα χρησιμοποιείται η μάσκα , μόλις μπούμε στην καινούργια φάση.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα με σχετική σιγουριά είναι :
- Το άνοιγμα θα αρχίσει στις 4 Μαΐου με εμπορικά καταστήματα (όχι εμπορικά κέντρα) και κομμωτήρια, ημέρα που θα καταργηθούν το σύστημα με τα γραπτά μηνύματα τουλάχιστον ως προς την σημερινή του μορφή.
- Για τα σχολεία κάθε χώρα έχει ακολουθήσει διαφορετική λογική. Άλλες ξεκινούν με τους μικρούς, άλλοι με τους μεγάλους. Η λογική είναι ότι ανοίγουν πρώτα οι μεγάλες τάξεις και μετά οι μικρές. Αρα είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν Λύκεια-Γυμνάσια στα μέσα Μαίου και τα δημοτικά και οι σταθμοί δύο εβδομάδες αργότερα. Επειδή ο χρόνος ως τη λήξη σχολικής χρονιάς είναι λίγος για τα δημοτικά, αν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει παράταση σχολικής χρονιάς.
- Κλειδί είναι η εισήγηση των ειδικών αναφορικά με το πόσες ημέρες πρέπει αν μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε φάση (π.χ. μία ή δύο εβδομάδες).
- Στα εστιατόρια και καφέ, έμφαση θα δοθεί στο «(τραπεζάκια) έξω». Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ειδική συνεννόηση με τους δήμους για προσωρινή επέκταση αδειών.
- Ένα τεράστιο κεφάλαιο έχει να κάνει με τον τουρισμό. Η Ελλάδα θέλει να «εξαργυρώσει» την πολύ καλή παγκόσμια εικόνα της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το να πάρει μεγάλο «κομμάτι» από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές όχι στις χώρες τους αλλά στο εξωτερικό. Τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.
- Για τις εταιρείες, η λειτουργία με όλο το προσωπικό θα γίνει επίσης σταδιακά.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν κρούσματα, ή ακόμη και θάνατοι. Γι’ αυτό αν παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις, θα λαμβάνονται ξανά περιοριστικά μέτρα. 
Ο Μάιος, δεν είναι Μάρτιος» ξεκαθαρίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για το τι θα πει ο κ.Μητσοτάκης μέσα στο επόμενο 48ωρο συμπληρώνοντας ότι οι ενημερώσεις από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά θα μας συντροφεύσουν σε καθημερινή βάση για το προσεχές διάστημα.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: