Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Κορωναϊός: Γιατί τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D θεωρούνται ασπίδα κατά του φονικού ιού;

Η εμφάνιση του κορωναϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας και το πιο τρομακτικό, που συμβαίνει με αυτόν τον ιό είναι πως δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για εκείνον. 
Οι εξελίξεις είναι απανωτές, καθώς και οι έρευνες καταπολέμησης του ιού είναι εντατικές. Μάλιστα, από μελέτες έχει προκύψει ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωναϊού.
Ειδικότερα, σε προηγούμενο άρθρο μας «Κορωνοϊός: Οι τροφές που προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό»* είχαμε αναφερθεί στις τροφές που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιού... συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης D. Ας δούμε,όμως συγκεκριμένα γιατί η εν λόγω βιταμίνη θεωρείται κατάλληλη για την αντιμετώπιση του ιού.
Η βιταμίνη D είναι γνωστό πως δρα κατά της οστεοπόρωσης και της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος, ωστόσο πια συνδέεται με την καταπολέμηση των ιώσεων. 
Συγκεκριμένα, μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως για παράδειγμα η βρογχίτιδα. 
Σε έρευνα με ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας ότι ο κορωναϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη. Μάλιστα, φαίνεται η επιστημονική κοινότητα να πιστεύει πως ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου».

«Οι τροφές που προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό»


Επειδή η τροφή μας είναι και το φάρμακό μας, η διαμόρφωση της διατροφικής καθημερινότητάς μας μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή «ασπίδας» εναντίον του κορωναϊού.
Ένας από τους βασικότερους τρόπους αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. 
Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας μέσω των σωστών διατροφικών επιλογών;
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός τα αβγά, το μουρουνέλαιο κ.ά. 
Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο – προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.
Γιαούρτι, κεφίρ, προβιοτικά: Σημαντική είναι και η συμβολή γιαουρτιού και κεφίρ και γενικά τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές κ.ά. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: