Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Capital Economics: Ευρωομόλογα 1 τρις € για να αποτραπεί μια νέα κρίση χρέους

Οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές στήριξης που σχεδιάζουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω κορονοϊού είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αν δεν υπάρξει αμοιβαιοποίηση του κόστους τότε μπορεί να δούμε μία νέα κρίση χρέους. 
Αυτό αναφέρει η Capital Economics, τονίζοντας ότι η κατάλληλη λύση είναι η έκδοση ευρωομολόγου.
Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας ως... ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 200% στην περίπτωση που η οικονομία δεχθεί πλήγμα 20% του ΑΕΠ και το ονομαστικό ΑΕΠ υποχωρήσει κατά 5%.
Πιο αναλυτικά, η Capital Economics σημειώνει ότι ενώ η παροχή προληπτικών πιστωτικών γραμμών ενδεχομένως είναι αρκετή, τα corona bonds έχουν 3 πλεονεκτήματα και είναι η λύση που πρέπει να προχωρήσει.
Το πρώτο όφελος είναι ότι περιορίζεται η ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας στις χώρες που θα δανειστούν από τον ESM όταν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Είναι απίθανο να επιβληθούν περικοπές στους προϋπολογισμούς όσο θα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα όμως η δήλωση του Σεντένο υποδεικνύει ότι θα χρειαστεί λιτότητα στο μέλλον για όσους δανειστούν από τον ESM. Αν αποτραπεί η εφαρμογή λιτότητας η ζήτηση θα είναι ισχυρότερη στις χώρες που θα δανειστούν αλλά ισχυρότερες θα είναι και οι εξαγωγές των χωρών του πυρήνα.
Το δεύτερο όφελος είναι ότι περιορίζεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα κρίση χρέους. Αν οι κυβερνήσεις πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα αποκλειστικά μέσω της έκδοσης ομολόγων, οι επενδυτές θα ζητήσουν υψηλότερο επιτόκιο λόγω της επιδείνωσης του κρατικού χρέους. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει τα κρατικά ομόλογα για πάντα.
Το τρίτο όφελος είναι ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής ένωσης. Θα δείξει ότι η δημοσιονομική ένωση μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να επιβάλλεται τεράστιο και μόνιμο οικονομικό κόστος στις χώρες του πυρήνα. Μακροπρόθεσμα μία τέτοια εξέλιξη θα σταθεροποιούσε σημαντικά την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.


Για να έχουν νόημα όλα αυτά τα corona bonds θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στα 1 τρις. ευρώ (8,4% του ΑΕΠ)
Αν εκδοθούν από τον ESM τότε θα αντιστοιχούν σε 3 φορές το μέγεθός του. Και ενώ η Γερμανία αντιδρά, η Capital Economics εκτιμά ότι τελικά θα πει το ναι όσο η κατάσταση επιδεινώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: