Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ευρωπαϊκά μέτρα για τον κορωνοϊό δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος της κρίσης - Το παρασκήνιο και το Ανακοινωθέν


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορωνοϊό, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση «κορωνό-ομολόγου» που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων και έχουν...

χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.


Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Χωρίς λευκό καπνό η Σύνοδος Κορυφής

Στο άρθρο 14, της κοινής δήλωσης των ηγετών τονίζεται χαρακτηριστικά: 

«Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορωνοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση».

Αναλυτικά το κομμάτι της κοινής δήλωσης για τα οικονομικά μέτρα:

12. Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης.
13. Υποστηρίζουμε την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση της υποστήριξης όρους χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
14. Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορωνοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση
15. Τα κράτη μέλη μας ανέλαβαν εκτεταμένες δράσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους προς την ΕΕ αναγκαία έκταση.
16. Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
17. Η πρόταση της Επιτροπής για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα παράσχει 37 δισ. ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το εν λόγω Ταμείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως ο κορωνοϊός. Ανυπομονούμε για ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Επιτροπής να προχωρήσει περαιτέρω να αυξήσει την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ.
18. Επιδοκιμάζουμε επίσης τη συμβολή της ΕΤΕπ στην κινητοποίηση πόρων για τραπεζικές εγγυήσεις και των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να διερευνήσουν χωρίς καθυστερήσεις τις δυνατότητες αύξησης της συνολικής απόκρισης του Ομίλου ΕΤΕπ.
19. Χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτό θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά.
20. Η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει ανθρώπους και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και θα έχει μεγάλη διάρκεια, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Η ΕΕ δεσμεύεται για διεθνή συνεργασία και πολυμερείς λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια βοηθήσει τις χώρες και τις κοινότητες να καταπολεμήσουν την κρίση του COVID-19. Θα καταβάλει επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των παγκόσμιων ολοκληρωμένων αξιών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την προσαρμογή τους αναγκαία και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.


Σφοδρή διαμάχη Λαγκάρντ-Μέρκελ

Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ουσιαστικά η κοινότητα έσπασε και πάλι σε δύο στρατόπεδα: το ένα με επικεφαλής την Λαγκάρντ και το άλλο με επικεφαλής την Άγκελα Μέρκελ. 
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές  η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο. 
Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» σύμφωνα με αξιωματούχους.Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg o τόνος της ήταν πιο κατηγορηματικός μετά και την επιστολή των εννέα ηγετών για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: