Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

«Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας»

Αυτό το είπε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. 
Ευτυχώς, σήμερα δεν ισχύει. 
Σήμερα ουδείς απολογείται γιατί τιμά την Ελληνική Σημαία και τον Εθνικό Ύμνο. 
Σήμερα, ουδείς απολογείται γιατί στέκεται στο πλευρό αυτών που φυλάσσουν τα σύνορα μας στον Έβρο και στα νησιά.
Τουναντίον, θα έλεγα. Είμαστε περήφανοι γι΄αυτό και το βροντοφωνάζουμε. Δεν κρυβόμαστε. Δεν ψιθυρίζουμε τις απόψεις μας. 
Μέσα από τον πατριωτισμό εκφράζεται το 90% των Ελλήνων... πολιτών. 
Σήμερα έχουμε μια κοινωνία ενωμένη πάνω στα προτάγματα με τα οποία μεγαλούργησαν οι πατεράδες μας και οι παπούδες μας. Μια κοινωνία που αγαπά την πατρίδα και υποκλίνεται σε αυτούς που την υπερασπίζονται.
Αλήθεια τι έγινε και άλλαξε άρδην το κλίμα στον χώρο των ιδεών; 
Τι συνέβη και μεταμορφώθηκαν οι συνειδήσεις των πολιτών; 
Γιατί κατέρρευσαν τα ιδεολογήματα της Αριστεράς που κυριαρχούσαν στην Ελλάδα από την Μεταπολίτευση και μετά;
Δύο γεγονότα που λειτούργησαν σωρευτικά, συνέβαλαν σε αυτήν την μεταστροφή στο φρόνημα των πολιτών.
1. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδόμησε πλήρως όλες τις αξίες της Αριστεράς. 
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα της μαρξιστικής Αριστεράς. Σημασία δεν έχει το γεγονός πως αυτό το κόμμα το πλαισιώνουν κάποια τριτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σημασία έχει πως τις αποφάσεις τις λαμβάνει ένας σκληρός μαρξιστικός πυρήνας. Όσοι πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί, πλανώνται.
Έτσι, τα πεπραγμένα της όσμωσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τον δεξιόστροφο εθνολαϊκισμό, συνέτειναν στην κατάρρευση όλων των μύθων της Μεταπολίτευσης. Συνέτειναν ώστε, οι καταχωνιασμένες, από την Αριστερά, αξίες της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς παράταξης, να αποκατασταθούν στον χώρο των ιδεών και της πολιτικής. Για το 90% των πολιτών η Ελληνική σημαία δεν είναι ένα κομμάτι πανί, όπως διαλαλούσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια η Αριστερά έχασε την ιδεολογική της ηγεμονία.
2. Πάντα οι πολίτες αφυπνίζονται και συσπειρώνονται, όταν υπάρχει ηγεσία που είναι ικανή να τους αφυπνίσει και να τους εμπνεύσει. 
Και αυτήν την ηγεσία ο λαός την βρήκε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έλαβε μιαν απόφαση: « δεν θα περάσουν από τα σύνορα». Και μέχρι στιγμής ουδείς περνά.
Οι πολίτες αυτό ζητούν από τους ηγέτες τους. Στα δύσκολα να βγουν μπροστά και να μην κρύβονται. Να δείχνουν την αποφασιστικότητα τους. Μόνον τότε ο εχθρός θα υπολογίσει το τίμημα που θα καταβάλει. 
Σήμερα, πίσω από την κυβέρνηση συμπαρατάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς αναγνωρίζει πως το μεταναστευτικό πρόβλημα έχασε την ανθρωπιστική του διάσταση και μετατράπηκε σε εθνική απειλή. Αυτοί που αποπειρώνται να εισβάλουν, είναι ολοφάνερο πως αποτελούν, εξ αντικειμένου, έναν από τους βραχίονες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το τεθωρακισμένο που αποπειράθηκε να γκρεμίσει τον φράκτη, το αποδεικνύει.

Γι΄αυτούς τους δύο λόγους οι Έλληνες δεν κρύβουν τα πατριωτικά τους αισθήματα. 
Το φανερώνουν με την συμπεριφορά τους. Έχουν αφήσει μόνους, τους κάθε λογής διεθνιστές και αλληλέγγυους, τους λελέδες της «διανόησης», τους εκ πεποιθήσεως διαφωνούντες, να αναμεταδίδουν την τουρκική προπαγάνδα και να διαμαρτύρονται χωρίς να προτείνουν.

Ζούμε μια πρωτοφανή μεταστροφή που συντελείται στο ιδεολογικό πεδίο. Μια μεταστροφή που για να διαρκέσει και να παγιωθεί, χρειάζεται καθημερινό, ανελέητο αγώνα στον χώρο των ιδεών. Ο Μίκης που είχε μιλήσει για τον αριστερόστροφο φασισμό, θα πρέπει να είναι ήσυχος σήμερα.


Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: