Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Τρέμουν τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις οι Τούρκοι - Απίστευτη ετοιμότητα και κινητοποίηση σε Έβρο και Αιγαίο

Οι εικόνες ναυτικού ''αποκλεισμού'' της Χίου από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού αλλά και φουσκωτά αμφίβιων καταδρομέων είναι χαρακτηριστικές για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και εννέα ημέρες σε όλα τα Ελληνικά ακριτικά νησιά.
Τα πλωτά μέσα σχηματίζουν ημέρα και νύχτα 24 ώρες το 24ωρο έναν κλοιό μπροστά από τις Ανατολικές ακτές τους εκεί που ''στοχεύουν'' οι δουλεμπορικές βάρκες. 
Η γιγαντιαία επιχείρηση επιτήρησης και... αποτροπής είναι χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της χώρας. Το βάρος πλέον εκτός από το Λιμενικό που είχε την ευθύνη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία πέφτει τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στις αμφίβιες και όχι μόνο δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.


Τουλάχιστον 20 Μονάδες δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο των μάχιμων πλοίων του Ελληνικού Στόλου εμπλέκονται πλέον στην επιχείρηση ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Κανονιοφόροι, ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων, πλοία υποστήριξης και περιπολικά αποτελούν την ''ασπίδα'' απέναντι στα δουλεμπορικά σκάφη.
Περισσότερα από 700 στελέχη και ναύτες επανδρώνουν τα Πολεμικά πλοία που επιτηρούν τα Ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας. Και ενώ εδώ και πολλούς μήνες το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνει πλέον μια ακόμη δύσκολη αποστολή Εθνικής σημασίας.
Τόσο το οικονομικό κόστος που αφορά καύσιμα, συντήρηση και οδοιπορικά όσο και η κόπωση μέσων και προσωπικού εκτινάσσονται την ώρα που οι πιστώσεις παραμένουν περιορισμένες και η ενίσχυση του προσωπικού με νέα στελέχη καθυστερεί. Ανάλογη είναι σαφώς η κατάσταση τόσο και για το Λιμενικό αλλά και για τις Αμφίβιες Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που συνδράμουν καθοριστικά.


Αντίθετα στις απέναντι ακτές η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. 
Τόσο η Τουρκική ακτοφυλακή όσο και το πολεμικό ναυτικό των γειτόνων εμπλέκονται ελάχιστα στη ''μάχη'' της αποτροπής αν και έχουν ξεκάθαρη υποχρέωση να σταματούν τις βάρκες όσο πλέουν στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.
Είτε απέχουν, είτε βρίσκονται σε ρόλο παρατηρητή ενώ όταν αποφασίσουν να επιχειρήσουν ουσιαστικά κατευθύνουν τα δουλεμπορικά σκάφη προς τις Ελληνικές ακτές και προκαλούν τα Ελληνικά πλωτά μέσα και τα πληρώματά τους.

Με δεδομένο ότι στις Τουρκικές ακτές έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες απελπισμένοι μετανάστες υποκινούμενοι από την 'Αγκυρα οι Ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή και όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς τις Ελληνικές δυνάμεις αποτροπής. 
Ουσιαστικά δηλαδή η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί συνεχώς κοντά σε όλα τα ακριτικά νησιά μεγάλες ναυτικές δυνάμεις με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος,φθορά και κόπωση.
Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό είναι υποχρεωμένο εκτός από τη αποτροπή στο Αιγαίο να εκτελεί και τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό με ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Κατά συνέπεια Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια παραμένουν πλέον ελάχιστο χρόνο στους ναυστάθμους για συντήρηση και ανεφοδιασμό ενώ τις περισσότερες ημέρες του χρόνου βρίσκονται εν πλω. Ειδικά τα πλοία επιτήρησης όπως Κανονιοφόροι φτάνουν να πλέουν στο Αιγαίο ακόμα και 250 ημέρες το χρόνο.


Ανάλογη εικόνα μεγάλης κινητοποίησης μέσων και προσωπικού καταγράφεται φυσικά και στον 'Εβρο. Πέρα από τις Μονάδες του νομού αλλά και τη μόνιμη δύναμη της ΕΛΑΣ στα σύνορα τις τελευταίες εννέα ημέρες έχουν μεταφερθεί ισχυρές δυνάμεις από την ενδοχώρα ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλες Μονάδες και Σχηματισμοί προκειμένου να συνδράμουν.
Αντίθετα η Τουρκία πέρα από την απόφαση για αποστολή 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας δεν φαίνεται να έχει εμπλέξει επιπλέον προσωπικό και μέσα. Απλά υποκινεί χιλιάδες μετανάστες ώστε να ασκούν συνεχώς πίεση στην Ελληνική πλευρά.
Στο Ελληνικό Επιτελείο εκτιμούν και αναλύουν συνεχώς την κατάσταση και τις ανάγκες τόσο στον 'Εβρο όσο και στα νησιά μας.
Θεωρείται πλέον ξεκάθαρο ότι οι Ελληνικές 'Ενοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε ένα ιδιότυπο ''μπραντεφερ'' διαρκείας το οποίο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά πόσο θα διαρκέσει και εάν η έντασή του κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: