Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η «κοντή» μνήμη του ΣΥΡΙΖΑ και τα δύο ραντεβού Μητσοτάκη

Ε όχι και να κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των συνόρων. 

Αυτή είναι η φράση που θα μπορούσε να αποτυπώσει το κλίμα που κυριαρχεί στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 24ωρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι προχθές ήθελε να πέσει ο φράχτης, βρήκε τώρα παιχνιδάκι να παίζει με αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και ισχυρισμούς για απουσία της Ευρώπης»... αναφέρει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η ίδια πηγή παρέθετε σειρά γεγονότων, με βάση τα οποία η θέση του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ως αβάσιμη:
- Στις 26-27 Μαρτίου (σε 20 μέρες δηλαδή) είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθεί και το προσφυγικό. 
Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αλλάξει το πλαίσιο για το άσυλο και απ’ ότι φαίνεται ΚΑΙ από τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, θα υπάρξουν αλλαγές.
- Δεν είδε και δεν άκουσε κανένας στο ΣΥΡΙΖΑ τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επισκέφθηκαν μαζί τη μεθοριακή γραμμή στον Έβρο και στήριξαν ρητά και ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης;
- Δεν έμαθαν στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες; 
«Ομόφωνα η Σύνοδος εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέρα από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων. Σε άλλο μάλιστα σημείο υπογραμμίζεται ότι «η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν είναι αποδεκτή».

Ο πρωθυπουργός πάντως δηλώνει σε συνεργάτες του αποφασισμένος να συνεχίσει την πορεία που ο ίδιος έχει χαράξει απέναντι στην τουρκικές προκλήσεις μακριά από επικοινωνιακές λογικές και κορώνες. 
Ήδη προετοιμάζει μία μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία στις αρχές της εβδομάδας όπου θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με σημαντικές παίχτες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. 
Τη Δευτέρα θα επισκεφτεί το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ και την Τρίτη τη Βιέννη και τον Σεμπάστιαν Κούρτς. 
Ειδικά στην αυστριακή πρωτεύουσα ο κ.Μητσοτάκης θα έχει να συζητήσει πολλά με τον κ. Κουρτς να έχει βρεθεί απέναντι στην Τουρκία με δημόσιες τοποθετήσεις του χωρίς όμως να έχει κάνει βήμα πίσω αναφορικά με τον επιμερισμό του βάρος από τις προσφυγικές ροές.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: