Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ

Στην πολιτική υπάρχουν και οι θετικές εκπλήξεις ή τουλάχιστον οι θετικές «ενδείξεις»εκπλήξεων. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνοντας στο Βερολίνο για την συνάντηση του με την Ανγκελα Μέρκελ ήταν σαφές ότι «κράταγε μικρό καλάθι». Η σχέση τους άλλωστε έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα και χαρακτηρίστηκε από την επιλογή του Βερολίνου να μην στείλει πρόσκληση στην Ελλάδα για συμμετοχή στην διάσκεψη για την Λιβύη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Γερμανίας ήταν κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος γνώριζε... ότι δε θα έπρεπε να περιμένει πολλά από την κ.Μέρκελ, στην συνάντησή τους στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ.
Στο πλαίσιο αυτό μην ξεχνάμε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες στα μέσα Ιανουαρίου, όπου ο κ.Μητσοτάκης της είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την μη πρόσκληση στην γερμανική πρωτεύουσα.
Όπως λοιπόν μεταφέρει στο liberal.gr καλά πληροφορημένη πηγή, η στάση της κυρίας Μέρκελ εξέπληξε ευχάριστα την διστακτική ελληνική αποστολή.
«Δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη»
τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ στις δημόσιες δηλώσεις της στο φόρουμ δημιουργώντας ένα καλύτερο κλίμα στην επίσκεψη.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό το κλίμα μπροστά στις κάμερες αλλά και κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών. Ξεκαθάρισε σύμφωνα με την ίδια πηγή ενώπιον των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υπολογίζει στην κατανόηση της Ευρώπης με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει, κάτι άλλωστε που είπε και στην ομιλία της στο φόρουμ.
Όπως πάντως συμβαίνει πάντοτε στη διεθνή διπλωματία οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν αποτελεί αντικείμενο εύκολων συμπερασμάτων.
Όποιος λοιπόν πανηγυρίσει για τις θέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου μάλλον θα κάνει βεβιασμένες κινήσεις. 
Μην ξεχνάμε ότι στην ομιλία της έστειλε μήνυμα προς όλους ότι η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφος της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, στοιχείο αναγνώρισης του «βάρους» που τραβάει η Άγκυρα, όπως θεωρεί το Βερολίνο.
Όλα όπως φαίνεται θα ξεκαθαριστούν σε σχέση με την συμφωνία ΕΕ Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαρτίου.

Προφανώς και η κυρία Μέρκελ δεν έχει την ισχύ των τελευταίων ετών, όμως σε κάθε περίπτωση η καγκελάριος παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας σε ευρωπαικό επίπεδο, ειδικά μετά και την εξέλιξη με την κυρία Καρενμπάουερ στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Υπάρχει άλλωστε σε εξέλιξη και το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης περί αλλαγής της διαδικασίας παροχής ασύλου, η οποία έγινε πριν από μερικές εβδομάδες από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών. 
Κεντρική ιδέα του υπό διαμόρφωση σχεδίου είναι πως οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα πρέπει μεν να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. 
Είναι σαφές ότι η Γερμανία θα θελήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία , με τον κ.Μητσοτάκη να πρέπει να πάρει το καλύτερο από την κυρία Μέρκελ. Γιαυτό άλλωστε φέρεται και να την προσκάλεσε να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με τον συζυγό της...

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: