Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Το κέρδος της Αθήνας από την επίσκεψη της ΕΕ στον Έβρο

Οι πρόεδροι των τριών θεσμών της Ένωσης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) όχι μόνο βρέθηκαν στα σύνορα του Έβρου αλλά στάθηκαν και ενώπιος ενωπίω με το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται μεταναστευτικό. 
Ουδείς στις Βρυξέλλες δικαιούται πλέον να δηλώνει άγνοια για την κατάσταση στα σύνορα της ίδιας της Ευρώπης αλλά και για τον ωμό εκβιασμό του Ερντογάν με πολιορκητικό κριό τους μετανάστες.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί ευθέως την Τουρκία ως «διακινητή» η Ευρώπη τίθεται... μπροστά στις ευθύνες της για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα που είναι όμως και τα σύνορα της ΕΕ, όπως τουλάχιστον τόνισε η ηγεσία της έχοντας διαπιστώσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το άνοιγμα των συνόρων.
Λύθηκαν όλα δια μαγείας; Προφανώς και όχι. 
Αρκεί απλώς μία επίσκεψη και οι δηλώσεις κατανόησεις για να αλλάξει το κλίμα με την Τουρκία; Η απάντηση είναι αρνητική. 
Παρόλα αυτα κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η χώρα μας μόνο κερδισμένη βγαίνει από τα τα μηνύματα που εστάλησαν από τον Έβρο μετά την επίσκεψη των τριών επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη στη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος δεν έχει και τα καλύτερα δείγματα γραφής.

Το αντίθετο μάλιστα. Καθυστερήσεις, έλλειψη αλληλεγγύης και καμία διάθεση επιμερισμού του βάρους των ροών χαρακτηρίζουν την προσέγγιση των Βρυξελλών εδώ και αρκετά χρόνια.

Στον Έβρο όμως έγινε κάτι που δεν είχε γίνει ξανά στο παρελθόν. Οι πρόεδροι των τριών θεσμών της Ένωσης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ταξίδεψαν μαζί για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Το σημείο όπου μετανάστες επιχειρούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα και κατ επέκταση την Ε.Ε.
Με άλλα λόγια το πρέσινγκ του Κυριάκου Μητσοτάκη έπιασε τόπο και πλέον ουδείς στις Βρυξέλλες δικαιούται να δηλώσει άγνοια για το ζήτημα. Είναι προφανές ότι όντας οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάρτυρες του τί ακριβώς συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν μπορούν πλέον να σφυρίζουν αδιάφορα.

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης που από την πρώτη στιγμή διεθνοποίησε το θέμα. 
Η ώρα της κρίσης λοιπόν για τη Ευρωπαική Ενωση ήρθε , και δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί με την ανάλογη δόση ευθύνης.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που θα πρέπει να επισημανθεί: 
Η αλλαγή στην ρητορική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία έστω και σε πιο διπλωματικούς τόνους. «Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Θα παραμείνουμε συμπαγείς και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνοντας απευθείας μήνυμα στην Άγκυρα.
Στην ίδια λογική και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου . «Οφείλει να είναι η Ευρώπη η οποία θα πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να ανακατανείμει με ισότητα» επεσήμανε ο κ.Σασόλι που έδειξε να είναι έτοιμος για συζήτηση σε βάθος.
Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η παρατήρηση του πρωθυπουργού της Κροατίας Πλένκοβιτς ο οποίος ευχαρίστησε τον έλληνα συνάδελφό του για την αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της.
Και όμως μετά την χθεσινή επίσκεψη στην πηγή του προβλήματος η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια της την ύπαρξη. Εάν συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει τότε τα προβλήματα στο εσωτερικό της θα είναι μεγάλα. Εάν αλλάξει κατεύθυνση και δει την ουσία του μεταναστευτικού τότε θα έχει κερδίσει και η ίδια.

Σε κάθε περίπτωση από μόνη της η επίσκεψη στον Έβρο είναι μία διπλωματική νίκη του κ.Μητσοτάκη, η οποία θα πρέπει να έχει ασφαλώς και συνέχεια. 
Και αυτό επιβεβαιώνεται από την αντίδραση της Τουρκίας που διά του εκπροσώπου της κυβέρνησης Ερντογάν υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως οποιος στηρίζει την πολιτική της Ελλάδας είναι συνένοχος σε φόνους μεταναστών

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: