Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πόσο μακριά είμαστε από την καθολική καραντίνα;

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. 
Τα όπλα που υπάρχουν στην κυβερνητική φαρέτρα δεν τελειώνουν εδώ. 
Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και για νέα μέτρα στην ίδια αυστηρή λογική με τον περιορισμό στις μετακινήσεις.
Στο τραπέζι, όπως επιμένει καλά ενημερωμένη πηγή, μεταξύ των... άλλων υπάρχει και το μέτρο της απαγόρευσης πτήσεων από και προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο έχει ήδη συζητηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση. Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο ότι το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται σοβαρά και δεν αποκλείουν τελικά να γίνει πράξη μέσα στην εβδομάδα.
“Όλα θα αξιολογούνται μέρα μέρα” είναι η τοποθέτηση συνομιλητή του κ.Μητσοτάκη , δίνοντας ουσιαστικά και το στίγμα των επερχόμενων εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, τα λόγια μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο και η ευθύνη περνά στον μόνο αρμόδιο, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον πολίτη.
Το μέτρο του αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία όμως θα πετύχει με μία μόνη προϋπόθεση : Την πλήρη συμμόρφωση ολόκληρης της κοινωνίας.

Η έννοια λοιπόν της ατομικής ευθύνης έρχεται στο προσκήνιο, με τα μέχρι σήμερα πάντως δείγματα να μην είναι και απολύτως θετικά. 
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να λάβουν και νέα μέτρα εφόσον κριθούν απαραίτητα μέσα στα επόμενα 24ωρα
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένει το πώς οι πολίτες θα συμπεριφερθούν μετά τη δημοσιοποίηση του περιορισμού στις μετακινήσεις, με καλά πληροφορημένη πηγή να σημειώνει ότι “κάθε μέρα είναι μία άλλη μέρα”.
Όπως πληροφορείται το liberal.gr η απόφαση για αυστηρό περιορισμό στις μετακινήσεις “κλείδωσε” το απόγευμα του Σαββάτου. Ηταν μία προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, για την λήψη της οποίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο ένα στοιχείο : Οι εικόνες τόσο από την κίνηση των αυτοκινήτων στα διόδια εξόδου της πρωτεύουσας όσο και από τα νότια κυρίως προάστεια της πόλης, με τους πολίτες να συνωστίζονται στις παραλίες και στα πάρκα. Φαίνεται λοιπόν ότι τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, κάνοντας τον κ.Μητσοτάκη να “πατήσει το κουμπί”.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το απόγευμα του Σαββάτου τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας είχαν φροντίσει να στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο υπουργείο Υγείας.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: