Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Έβρος: Άλλη μια δύσκολη νύχτα με χιλιάδες συγκεντρωμένους μετανάστες

evros5433Το έργο των ελληνικών Αρχών δυσχεραίνει η Άγκυρα που μοιράζει σε μετανάστες δακρυγόνα ενώ τους βοηθά ακόμη και στη μετακίνηση προς τον Έβρο

- Σύμφωνα με το Spiegel, ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στον Έβρο φτάνει τις 15.000

- Η Τουρκία αναφέρει από την πλευρά της, ότι πάνω από 30.000 έφυγαν από εκεί

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά... σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στον Έβρο φτάνει τις 15.000 και για το λόγο αυτό η Frontex αποστέλλει δυνάμεις ώστε να ενισχύσει το έργο των ελληνικών Αρχών. Η Τουρκία αναφέρει από την πλευρά της, πάντως, ότι πάνω από 30.000 έφυγαν από εκεί.
To Σάββατο οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να «ξορκίσουν» το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.

Στις Καστανιές, οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων για τον Έβρο: Δραματική η κατάσταση με την προπαγάνδα από την Τουρκία

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στις Καστανιές Έβρου, με τον καπνό από τα δακρρυγόνα να αιωρείται και τα επεισόδια να μαίνονται.
Για τον τιτάνιο αγώνα που καταβάλλουν οι συνοριοφύλακες ώστε να κρατήσουν τα σύνορα θωρακισμένα απέναντι στις χιλιάδες προσφυγικές ροές μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Παναγιώτης Καρέλας.
Όπως τόνισε, την κατάσταση δυσχεραίνει η προπαγάνδα και οι πιέσεις από την τουρκική πλευρά, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ύστερα από τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν δραματικά.
Μίλησε για το σκηνικό συγκρούσεων στον Έβρο, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, ενώ ανέφερε πως έχουν σταλεί ενισχύσεις από όλη την επικράτεια.
Την ίδια στιγμή, το έργο των ελληνικών Αρχών δυσχεραίνει η Άγκυρα που μοιράζει σε μετανάστες δακρυγόνα ενώ τους βοηθά ακόμη και στη μετακίνηση προς τον Έβρο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές ανάμεσα στους μετανάστες που στέλνει η Τούρκια βρίσκονται και εκείνοι με παραβατική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: