Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ποιoς είναι ο Σαράφης και γιατί «καίγεται» ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κάποιες φορές μία κίνηση στην πολιτική σκηνή από μόνη της μπορεί να μην λέει πολλά, όμως η αλληλουχία παραπάνω της μίας επιλογής από έναν πολιτικό σχηματισμό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί και να προκαλέσει τουλάχιστον ερωτηματικά ως προς τα κίνητρα.
Πολύς λόγος λοιπόν γίνεται για την απόφαση περί αυτοπρόσωπης κατάθεσης, η οποία τελικά δεν έγινε, του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη στην προανακριτική επιτροπή. Μία απόφαση... που ελήφθη παρά το γεγονός της κάθετης άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε απέναντι σε αυτή την κίνηση της πλειοψηφίας αναπτύσσοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.
Κάπου εκεί όμως αρχίζει και προκαλεί έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο τελικά επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την εναντίωση του σε αυτή την απόφαση της προανακριτικής.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη δημοσιοποίηση της απόφασης της επιτροπής για τον Μάξιμο Σαράφη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε με μάλλον «μεγάλη σπουδή». 
Αρχικά ήταν ο εκπρόσωπος τύπου Αλέξης Χαρίτσης , ο οποίος με ον κάμερα δήλωση εξέφρασε τη θέση του κόμματος του. 
Αμέσως μετά θέση μπροστά στις κάμερες πήρε ο αρμόδιος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, ενώ 
το απόγευμα η αντίδραση του κόμματος κλιμακώθηκε με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Από το Παρίσι μάλιστα που βρίσκεται με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε με προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα και έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Θέση πήραν για τον Μάξιμο Σαράφη και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ :
«Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουμε την κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που είναι οι σύγχρονοι ήρωες της εποχής μας» ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση.
Με άλλα λόγια μέσα σε διάστημα μόλις δύο ωρών από την δημοσιοποίηση της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής για κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα αλλά κυρίως μετά την απόφαση περί βίαιης προσαγωγής του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τρεις δημόσιες παρεμβάσεις ( μία εξ αυτών του ίδιου του προέδρου) και μία γραπτή ανακοίνωση
Θα μπορούσε στο σημείο αυτό κάποιος να πει ότι απλώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεδίπλωσε με μεγάλη ένταση την αντιπολιτευτική του τακτική. 
Κάποιος άλλος όμως θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς«ποντάρει όλα τα λεφτά του» στο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του Μάξιμου Σαράφη, θέλοντας ίσως να παραμείνει η κουκούλα στη θέση της.
Ποια τελικά πάντως είναι η αλήθεια μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, μια και οι εξελίξεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είναι ραγδαίες.


Γιάννης Κ. Τρουπής
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: