Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Προανακριτική Novartis: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας «αγχώνονται» τόσο πολύ για τον εξαφανισμένο «Σαράφη»;

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis με τον άφαντο “κουκουλοφόρο" μάρτυρα και τις τρεις καταγγελτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, προκαλούν από εχθές σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.
Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει για πρώτη φορά ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα με το παρακρατικό–παραδικαστικό κύκλωμα... που έστησε την σκευωρία Novartis.
«Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο (του Αλ. Τσίπρα)» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση – απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Είχε προηγηθεί η καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα για θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης και για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προστατευόμενων μαρτύρων απαιτώντας να διατηρηθεί η «κουκούλα» στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών που έστησαν την σκευωρία Novartis.
Την ίδια στιγμή, το κυρίαρχο ερώτημα που κυριαρχεί είναι για ποιο λόγο, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα κρατήθηκαν σχετικά χαμηλοί τόνοι από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ «αγχώνεται» τόσο πολύ για την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη».
Αρχικά ήταν ο εκπρόσωπος τύπου Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος με ον κάμερα δήλωση εξέφρασε τη θέση του κόμματος του. Αμέσως μετά θέση μπροστά στις κάμερες πήρε ο αρμόδιος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, ενώ το απόγευμα η αντίδραση του κόμματος κλιμακώθηκε με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
Από το Παρίσι μάλιστα που βρίσκεται με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε με προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα και έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Θέση πήραν για τον Μάξιμο Σαράφη και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...
Την ίδια ώρα τα μέλη της προανακριτικής ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις για να αντιμετωπίσουν όλα τα προσκόμματα που θέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και να αποκαλύψουν την αλήθεια.
Ηδη έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τον «Μάξιμο Σαράφη» μετά την άρνησή του να προσέλθει στην χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση που θα γινόταν σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την «Αικατερίνη Κελέση» στην περίπτωση που ούτε και αυτή προσέλθει σήμερα στις 16:00 στην ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα μέλη της προανακριτικής υποστηρίζουν ότι η άρνηση συνεργασίας απο τους μάρτυρες εγείρει ζήτημα αποβολής τους απο το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Το θέμα αυτό πιθανότατα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Πάντως, η τακτική του «Μάξιμου Σαράφη» να αποφύγει την δια ζώσης κατάθεση οδηγεί τα μέλη της προανακριτικής στο συμπέρασμα ότι επιχειρεί να αποκρύψει την αλήθεια για τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία Novartis.
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας ήταν το πρόσωπο που υπο την ανακριτική καθοδήγηση της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη μίλησε για τροχήλατες βαλίτσες και πολύχρωμα χαρτονομίσματα προς τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τρίτη ωστόσο, επέλεξε να γίνει «καπνός».
Να σημειωθεί ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να προσέλθει επικαλούμενος την απόφαση της προανακριτικής να απορρίψει το αίτημά του για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του.
Ωστόσο, η προσπάθεια να διατηρήσει την «κουκούλα» δεν απέδωσε καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας με την σύμφωνη γνώμη των μελών της επιτροπής αποφάσισαν να εφαρμόσουν το νόμο και να διατάξουν την βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα.
Συγκεκριμένα, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν βίαιη προσαγωγή. Το ΚΚΕ ζήτησε να αρθεί το καθεστώς προστασίας λόγω και της άρνησής του να προσέλθει ενώ η Ελληνική Λύση συμφωνεί με την βίαιη προσαγωγή αλλά απείχε απο την ψηφοφορία.
Υπο αυτά τα δεδομένα άμεσα εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής και ξεκίνησε η αναζήτηση του «Μάξιμου Σαράφη» απο τα στελέχη τους τμήματος προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ που γνωρίζουν τα στοιχεία της πραγματικής του ταυτότητας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για αυτοπρόσωπη και δια ζώσης εξέτασης των δύο προστατευόμενων ελήφθη με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής καθώς μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην διατήρηση της κουκούλας.
Η απόφαση της πλειοψηφίας στηρίζεται στον σχετικό νόμο που τους επιτρέπει τον συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης και σε σχετική επιστολή της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής.
Πάντως, ο πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας επισημαίνει ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας έλαβε τις καταθέσεις χωρίς διακριτικά, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος.
Αναφορικά με την διαδικασία της εξέτασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε απο τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ τονίστηκε η ρήτρα μυστικότητας που έχουν ως ανακριτικοί λειτουργοί ιδίως ως προς την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας των μαρτύρων.
Βασική επιδίωξη των βουλευτών απο την εξέταση ήταν να διαπιστωθεί εαν υπήρξε εργαλειοποίηση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων απο την εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.
Επίσης θα κληθούν να διαπιστώσουν εαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας είτε γιατί συνεργάστηκαν έναντι οικονομικού οφέλους με τις αμερικανικές αρχές είτε γιατί εμπλέκονται ως ύποπτοι στην ίδια υπόθεση είτε γιατί πληρούν και τους δύο λόγους.

Την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων είναι ενδεχόμενο να ζητήσει η επιτροπή
Ανοιχτό αφήνουν μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» που οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» την Τρίτη.
Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν απόψε ότι αν ούτε σήμερα καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης πρσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: