Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Προανακριτική για Novartis: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνουν οι «κουκούλες» στους μάρτυρες

Ασπίδα προστασίας στους προστατευόμενους μάρτυρες της σκευωρίας της Novartis έχει υψώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ζητά την διατήρηση της ανωνυμίας των δύο «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.
Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΚΚΕ ζητούν η συνάντηση να γίνει χωρίς κουκούλες και δίχως αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.
Bασικός στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν οι... «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» ταυτίζονται με τους δύο πρώην υπαλλήλους της Novartis, Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη.
Οι παραπάνω έχουν αρνηθεί, κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής, ότι οι ίδιοι βρίσκονται πίσω από τις κουκούλες, παρά τις καταγγελίες του Νίκου Μανιαδάκη.
Πάντως, ήδη ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, έχει στείλει σχετική επιστολή προς του αρμόδιους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, προκειμένου να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος της εξέτασης των μαρτύρων.
«Ζητούμε η κατάθεση να γίνει υπό το ίδιο καθεστώς που τηρήθηκε κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο προστατευόμενοι με τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Δημοκρατίας.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να διαφωνήσουν με το ενδεχόμενο να βγουν οι κουκούλες από τους μάρτυρες.
«Η πρόβλεψη του νόμου είναι ρητή. Και στο άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε άλλες διατάξεις περί προστατευομένων μαρτύρων, ορίζεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σε όποια υπηρεσία ή αρχή κληθούν, θα κληθούν, όχι με τα φυσικά τους στοιχεία αλλά με την κωδικοποιημένη ταυτότητά τους», είπε ο Σπύρος Λάππας.
«Η απόφαση της επιτροπής μας για να εξετάσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες έχει το νόημα είτε ότι θα εξεταστούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντα με την προστασία τους, δηλαδή ως «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», προστατευόμενοι και στο πρόσωπο και για όποιο άλλο στοιχείο του σώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θεωρώ αδιανόητο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν, μπορεί να εξετάστηκαν από τους Αντεισαγγελείς ‘φόρα παρτίδα’, με το πρόσωπό τους, και χωρίς να έχουν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους», πρόσθεσε ο Σπύρος Λάππας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: