Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Προειδοποίηση Fed: «O κορονοϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία»

Οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία από την επιδημία του νέου κορονοϊού θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

προειδοποιεί εκ νέου η Fed, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει πως η πρόσφατη εμφάνιση του κορονοϊού «μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές την οικονομία της Κίνας... οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας».
Επιπλέον η Fed, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι θα αποφασίσουν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της στην προσεχή τους σύνοδο, επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και των εν υπνώσει πληθωριστικών πιέσεων, οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες υιοθετούν γενικά μια πιο ευέλικτη πολιτική», δηλαδή μειώνουν τα επιτόκια.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, σε μια πρώτη απόπειρα να αναλύσει τις οικονομικές συνέπειες από τον κινεζικό κορωνοϊό εκτιμά ότι πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά 1%, θα προκαλέσει περιορισμό κατά 0,06% της ανάπτυξης στην Γερμανία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αν η κατάσταση ακολουθήσει την πορεία της επιδημίας του SARS το 2003, η ανάπτυξη στην Κίνα θα συρρικνωθεί κατά μια μονάδα. Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία ότι η εξέλιξη του νέου ιού θα είναι πολύ σοβαρότερη και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μεγέθη. Σε αυτή την περίπτωση, σοβαρότερες θα είναι και οι συνέπειες για την γερμανική οικονομία, επισημαίνει το Ifo.
«Οι συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα ήταν μάλλον μικρότερες, λόγω του μικρότερου βαθμού σχέσεων με την Κίνα και θα ισοδυναμούσαν με μόνο 0,01 του ΑΕΠ», επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βόλμερσχόιζερ,,
Ο κ. Βόλμερσχόιζερ διευκρινίζει πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η νέα επιδημία θα έχει σοβαρότερες συνέπειες από αυτές του SARS ή όχι, καθώς τα κρούσματα τώρα μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε γρηγορότερα και τα μέτρα που λαμβάνει είναι πολύ πιο δραστικά.

liberal.gr

Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: